Divljanje u Budvi: Ne poštuju urbanističko-tehničke uslove i grade bez kazne


U centru Budve, uz Jadransku magistralu, kao i u susjednoj ulici, u krugu prečnika od pedesetak metara, investitori ,,Virt“ i ,,Franeta gradnja“ gradnjom dvije zgrade prekršili su više zakona i odluka – tvrdi za Pobjedu njihov komšija Miroslav Bućković. On tvrdi da se radi o građevinskom terorizmu, da su investitori nezakonito ušli u javnu i privatnu površinu, ali da nijedna nadležna institucija nije reagovala na brojne prijave. Pobjeda je zvala te investitore, koji nijesu željeli da komentarišu navode Bućkovića da niko od njih ne poštuje DUP niti urbanističko – tehničke uslove prema kojima ,,nije dozvoljena gradnja između građevinske i regulacione linije“, odnosno linije do koje je dozvoljena gradnja objekta i vanjskih površina.

Prijave
Bućković je Osnovnom tužilaštvu u Kotoru podnio krivičnu prijavu protiv investitora u aprilu prošle godine i krivičnu prijavu protiv inspektorke Jelene Rmuš koja nije zaustavila divlju gradnju. On tvrdi da su investitori Jakša Ražnatović, Rajka Ražnatović i ,,Virt“, vlasništvo Vladimira Tomanovića, sagradili dodatnu etažu mimo idejnog rješenja i glavnog projekta.

Da bi to ozakonili dostavili su zahtjev za dopunu idejnog rješenja sa potkrovnom etažom sa nadzitkom, što je mimo UT uslova, glavnom gradskom arhitekti Vladanu Stevoviću koji im je to prethodno odbio, jer bi time bila prekoračena bruto razvijena građevinska površina.

Bućković tvrdi da su investitori u aprilu prošle godine, kopajući temelje zgrada prije nego što su dobili UT uslove, doveli do obrušavanja terena prema njegovoj parceli i javnom putu. Sudski vještak Valentina Božović je navela u svom nalazu ,,armirano-betonske zidove podrumske etaže garaže, postavljena oplata za izlivanje ploče prizemlja, ugrađena armatura za AB zidove i stubove spratova, što sve spada u građenje objekta…”.

Krivične prijave protiv inverstitora i Jelene Rmuš nedavno uhapšeni tužilac Srđan Jovanović držao je u fioci 10 mjeseci, a zatim ih odbacio. Više državno tužilaštvo je utvrdilo da je rješenje Jovanovića ,,preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“ i naložilo da se u potpunosti utvrdi činjenično stanje i donese pravilna i zakonita odluka – kazao je Bućković i dodao da se preispitivanjem ovih predmeta bavi Specijalno državno tužilaštvo.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …