Udarne vijesti

Cijene nafte blago porasle

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle jer trgovci procjenjuju da OPEC-ovo povećanje proizvodnje neće biti dovoljno, s obzirom da bi potražnja trebala porasti jer Kina postupno ukida restriktivne mjere u vezi kovida.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmive 0,25 posto, na 119,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 118,87 dolara.

Članice OPEC-a povećaće proizvodnju
Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici najavili su prošloga vikenda da će u julu i avgustu povećati proizvodnju za 648 hiljada barela dnevno, 200 hiljada više nego što su prije planirali, kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz Rusije zbog sankcija.

Naime, čelnici Evropske unije konačno su postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 posto ukupnog uvoza. To je najoštrija sankcija koju je Unija uvela Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Uvoz sirove nafte postupno će se smanjivati tokkom šest mjeseci, a uvoz derivata tijekom osam mjeseci. Zabrana neće uključivati naftu koja se doprema cjevovodima, u ustupku Mađarskoj.

“Budući da se dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno. Količina je zapravo bliže 2,1 do 2,2 miliona barela dnevno jer Poljska i Njemačka planiraju do kraja godine obustaviti kupnju nafte i iz cjevovoda”, objašnjava analitičar PVM-a Tamas Varga.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …