Ako se ne pomogne stočarima, čeka nas teško vrijeme

Ako se ne preduzmu radikalni potezi kojima će se stimulisati stočarska prizvodnja u Crnoj Gori, čeka nas jako teško vrijeme, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” poljoprivrednik Milko Živković iz Udruženja stočara sjevera Crne Gore.

Ledeni talas koji se dogodio oko 20. maja na sjeveru, a zatim grad ugrozili su nadu poljoprivrednika će imati rodnu godinu.

Živković je kazao da je situacija kod stočara sve teža.

“Inputi proizvodnje svakodnevno rastu, tako da neki blagi rast cijena proizvoda stočarstva ne može da rati rast troškova, tako da stočari već duži vremenski period posluju sa minusom. Ako neko uspijeva da ostane na pozitivnoj nuli, to je veliki uspjeh”, kazao je on.

Ako se ne preduzmu radikalni potezi kojima će se stimulisati stočarska prizvodnja u Crnoj Gori, čeka nas jako teško vrijeme.

“Već imamo statistički pad proizvodnje i sve veća uvozna zavisnost, sve skuplje hrane u svijetu”, kazao je on.

On je kazao da su stočari na sastanku s novvim ministrom poljoprivrede tražili dodatne premije da Ministarstvo obezbijedi sredstva u vcisini od 10 centi po litru otkupljenog mlijeka.

“Ministarstvo je spremno da pomogne poljoprivrednike sa dodatna tri centa, ali je problem što traže ekstra kvalitet mlijeka, što je u ovim uslovima skoro nemoguće”, kazao je on.

Živković je dodao da svaka nova Vlada govori kako im je prethodna ostavila praznu kasu, te da im ne mogu pomoći. Smatra da se mora naći održivo rješenje kako bi se stočarima moglo pomoći dugoročno, te da njihov položaj ne smije zavisiti od svake nove Vlade. Ističe da lokalne samouprave pomažu, ali da je ta pomoć simbolična.

“Ako se ne nađe neko rješenje, crnogorska sela ostaće pusta”, zaključio je on.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …