Ministarstvo: Neradna nedjelja u trgovinama neće biti ukinuta

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je imalo obavezu da pokrene socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata oko neradne nedelje u trgovinama što bi rezultiralo dogovorom i potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora.

Tokom razgovora, kao jedno od mogućih rješenja, postojala je opcija da se odustane od prijedloga da se nedjeljom radi cijele godine, već da radna nedjelja bude tokom tri mjeseca ljetnje i dva mjeseca zimske sezone.

Nakon dodatnih konsultacija sa svojim članstvom, ni Unija poslodavaca, ni Privredna komora nisu spremne da preuzmu odgovornost da u ovom trenutku nametnu obavezu svim granama da bi omogućili trgovini da radi pet mjeseci. UPCG iz istog razloga prošle godine nije prihvatila takav predlog.

Vlada Crne Gore je obećala da neće donositi bilo kakve jednostrane odluke kao i da će poštovati dogovor socijalnih partnera, tako da u ovom trenutku ostaje ista situacija sa neradnom nedjeljom kao što je bila i do sada.

U narednom periodu Socijalnim savjetim koordiniraće Ministarstvo rada I socijalnog staranja, te se nadamo da će se uskoro naći model za dogovor koji će obezbijediti prava radnika i prava poslodavaca i potpisivanje OKU, kao krovnog ugovora.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …