Kijev tvrdi da i Turska od Rusije kupuje žito koje je ukradeno od Ukrajine

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar tvrdi da i Turska od Rusije kupuje žito koje je ukrala od Ukrajine. Od Turske i Interpola je zatražio da pokrenu istragu.

Ukrajina i Rusija su dvije najveće svjetske izvoznice žita. Nakon što je počela agresije Rusije na Ukrajinu, onemogućen je izvoz veće količine žita iz Ukrajine.
Bjeloruski list Belarus Today je objavio da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ponudio da njegova država bude jedna od tranzitnih zemalja za transport ukrajinskog žita.

Prema navodima obavještajnog odjela Ministarstva odbrane Ukrajine, ukradeno žito se ruskim brodovima transportuje i u sirijsku luku Latakija. Tvrde da su Rusi i kamionima iz regije Herson na poluotok Krim prevezli 1.500 tona žita. Egipat je odbio prihvatiti jednu od brodskih pošiljki žita iz Rusije.

CNN je objavio fotografije napravljene satelitima, a za koje je navedeno da se na njima vidi ukradeno žito.

Moskva negira ukrajinske navode. U međuvremenu su Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija optužile Rusiju da hranu koristi kao oružje. Rusi su istakli da će omogućiti izvoz hrane, ali ako im se povuku sankcije, prenosi list Jerusalem Post.

Klix

Provjerite slična mjesta

Predstavnik Ministarstva javne uprave, Jovan Kljajić, dobitnik prestižne IVLP Impact Award nagrade za 2024. godinu

Sa ponosom objavljujemo da je predstavnik Ministarstva javne uprave, Jovan Kljajić, dobitnik prestižne IVLP Impact …