Energetske i klimatske reforme u fokusu razgovora

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija nadležan za pitanja enegetike  Ervin Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović sastali su se sa direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Diskusija se fokusirala na napredak Crne Gore u transponovanju EU paketa čiste energije, strategiju postepenog izbacivanja uglja, obnovljivu energiju i trenutnu situaciju na energetskom tržištu. Direktor Lorkovski je istakao prioritete na nivou Energetske zajednice, uključujući usvajanje energetskih i klmatskih ciljeva za 2030. i sprovođenje mjera Mape dekarbonizacije.

Crna Gora ima dobre rezultate u reformama energetskog sektora, jedna je od najboljih na tom polju u Energetskoj zajednici. Uprkos izazovima u snabdijevanju energijom, Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.  Veoma cijenimo podršku Sekretarijata koji nam pomaže da izazove energetske tranzicije pretvorimo u prilike, riječi su potpredsjednika Vlade Ibrahimovića.

Današnji sastanak je bio veoma produktivan. Imali smo priliku da razmijenimo informacije i razgovaramo o napretku Crne Gore u procesu zelene energetske tranzicije i razmotrimo otvorena pitanja sa ministarstvom  i ključnim akterima u energetskom sektoru, uključujući kako osigurati usklađenost sa Direktivom o industrijskim emisijama. Identifikovali smo mjere koje su potrebne da bi energetska tranzicija u Crnoj Gori, a posebno u regionu uglja, bila uspješna’ naglasio  je direktor Energetske zajednice Artur Lorkowski.

Tokom posjete direktor je održao uvodne sastanke sa menadžmentima ključnih energetskih kompanija uključujući Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN), Crnogorsku berzu električne energije (BELEN), Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektrodistrubutivni sistem (CEDIS), Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGS). U pratnji direktora Energetske zajednice bio je i zamjenik direktora Borko Raičević.

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …