Crna lista banaka: Kockari i radnici ovih kompanija ne mogu dobiti kredit…

Od početka rata u Ukrajini, “crnim listama” nepoželjnih klijenata banaka pridružio se i veliki broj zaposlenih u firmama koje su u vlasništvu ruskog kapitala.

Ili ako su u tijesnoj saradnji sa njihovim i ukrajinskim tržištem.

Bankari ih gledaju kao rizične i sve teže im odobravaju kredite, čekove, dozvoljene minuse i ostale proizvode. Jednako kako su tokom pandemije gledale na radnike ugostiteljstva i turizma, branše koju je kriza izazvana virusom korona najjače pogodila, sada se gleda na kompanije koje posluju sa ovim zemljama, pišu Novosti.

Finansijski stručnjaci smatraju da je takav odnos banaka potpuno očekivan, jer se radi o zaštiti od visokog rizika. Ako ove ustanove procene da klijent nije solventan ili da postoji opasnost da redovna primanja izostanu, svakako da će ga gledati kao problematičnog i neće mu rado davati pozajmice.

“Iako ne raspolažem pojedinačnim slučajevima da su banke koje posluju u Srbiji odbile zaposlene ruskih firmi za kredite, moguće je da se to dešava, iz ugla da je procijenjeno da je klijent nesiguran da će redovno izmirivati rate”, kaže Vladan Vasić, generalni sekratar Udruženja banaka Srbije.

Na listi nepoželjnih kod banaka su odavno zaposleni u kladionicama. Jednako ne vole da kreditiraju kako radnike kockarnica i kladionica čak i kada su im redovna primanja, tako i one koji koriste njihove usluge.

“Sa jedne strane, banka može da ima uvid u to da se neko onlajn kladi i da takvog klijenta smatra nepouzdanim. Sa druge strane, bez obzira na to što se i sami ne klade, radnici ovih firmi mogu da budu odbijeni za kredite, jer recimo neke finansijske kuće ne žele da podržavaju takav vid delatnosti”, rekao je Vasić.

B92

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …