Privrednicima neprihvatljiva dupla dnevnica nedjeljom

Upravni odbor Privredne komore pozdravlja spremnost Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da se u pregovore o rješavanju pitanja o neradnoj nedjelji uključe sve zainteresovane strane.
Pitanje vraćanja radne nedjelje u trgovini neophodno je riješiti uz dosljednu primjenu Zakona o radu i poštovanje ravnopravnosti svih zaposlenih, i ne treba ga vezivati za druge sektore privrede, saopšteno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore održane u proširenom sastavu.

Privrednici insistiraju da rješenje ne treba dovoditi u vezu sa izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora.

“Neprihvatljivi su zahtjevi sindikata da uslov da se dozvoli rad nedjeljom budu prethodne izmjene Opšteg kolektivnog ugovora kojima će se povećati cijena rada nedjeljom za 100 odsto u svim sektorima. Ovakvo povećanje troškova rada značilo bi ne samo veliki dodatni namet za poslodavce, već bi dovelo i do značajnog povećanja cijena roba i usluga na tržištu, zbog čega privrednici smatraju da je u tom slučaju bolje da nedjelja ostane neradna”, navode iz PKCG.

U PKCG ističu da svakoj izmjeni Opšteg kolektivnog ugovora treba da prethodi detaljna analiza uticaja na privredu, pa se one ne smiju donositi naprečac.

Na sjednici su se čule i ocjene da visina dnevnice za rad nedjeljom u trgovini treba da bude rezultat eventualnih izmjena Granskog kolektivnog ugovora o čemu prethodno socijalni partneri treba da postignu dogovor.

“Privrednici čvrsto insistiraju na ocjeni ustavnosti Zakona o unutrašnoj trgovini u dijelu koji se odnosi na neradnu nedjelju i pozivaju Ustavni sud da se o tome izjasni u što kraćem roku. Takođe, apeluju na Uniju poslodavaca da, kao socijalni partner, u pregovorima sa Vladom i sindikatima sa dodatnom pažnjom zastupa stavove privrede i uzdrži se od potpisivanja rješenja koja mogu biti štetna. Budući da je ova tema aktuelizovala brojna pitanja, donijela mnoge nedoumice i ukazala na potencijalne rizike, privrednici su mišljenja da donošenje ovako važnih odluka zahtijeva vrijeme, uz sveobuhvatne konsultacije. Tim prije što se privreda još uvijek nije oporavila od posljedica pandemije Covid 19, a na poslovanje utiče i ratni sukob u Ukrajini”, zaključuju u PKCG.

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …