Ministarstvo prosvjete podržava inkluziju djece iz Ukrajine u obrazovni sistem Crne Gore

Na poziv evropskih i svjetskih organizacija koje imaju svoje kancelarije u našoj državi, juče je u Ministarstvu prosvjete održan sastanak kojem su prisustvovali Milica Radonjić iz UNHCR-a, Vanja Ivošević, iz Sektora podrške trećim zemljama – EASO, Jerca Flavia, EUAA i Dijana Ostojić, EUASO. U ime Ministarstva sa gostima su razgovarali direktori direktorata za predškolsko i osnovno, srednje, visoko i obrazovanje manjina Slavica Ilinčić, Marija Lalatović, Neda Ojdanić i Safet Kalač.

Glavna tema sastanka su bila djeca iz Ukrajine koja su uključena u naše javno obrazovanje, počev od predškolskog, pa do visokog obrazovanja. Predstavnike stranih organizacija je interesovalo koliko takve djece ima danas u Crnoj Gori i na koji način se vrši njihov upis u naše obrazovno-vaspitne ustanove.

Elektronska baza podataka koju vodi Ministarstvo prosvjete pokazuje da je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 43, osnovnim 190 a osnovnim muzičkim 26 učenika iz Ukrajine. Ukrajinska djeca pohađaju naše vrtiće besplatno, a omogućen im je i neometan upis u osnovne škole. Takođe, obezbijeđeno im je učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce. Uz to, postoji mogućnost stipendiranja studenata, besplatni udžbenici za osnovce, mogućnost organizovanja prevoza djece do škole, pružanje svake vrste pedagoške i psihološke podrške i pomoći djeci koja su morala napustiti svoje domove. Ocjenjivanje učenika obaviće se uz poštovanje svih njihovih prava garantovanih zakonima i konvencijama.

Ministarstvo prosvjete je izrazilo zadovoljstvo stepenom socijalizacije i integracije mladih Ukrajinaca u naš školski sistem i društvo u cjelini. Istaknuta je saradnja Ministarstva prosvjete sa ostalim ministarstvima koja se bave ovom problematikom, ali i sa brojnim evropskim i svjetskim organizacijama koje imaju svoje kancelarije u našoj zemlji.

Ministarstvo prosvjete je posvećeno stvaranju uslova za obrazovanje i ravnopravan tretman svih učenika i studenata, bez obzira na zemlju porijekla, pa tako i mališana i studenata iz Ukrajine.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …