Krivokapić: Nesposobni vladaju sposobnima, političari zanemarili struku

Doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić predstavio je sinoć u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja svoju knjigu “Blago(š)”.

“Čitavog života sam ubijeđen da sve što se dešava – dešava se po božjoj promisli. A ovo okupljanje je jedan dokaz za to. Bilo je mnogo pokušaja oko toga gdje će biti promocija. Htio sam da to bude u Nikšiću, ali to se dešava baš na Spasovdan, baš pored onoga koji je najzaslužniji što je Crna Gora doživjela preobražaj, pored našeg dragog blaženopočivšeg mitropolita”, kazao je između ostalog Krivokapić.

Dodao je da je čovjek najveće blago i da nesposobni vladaju sposobnima, a da su političari zanemarili struku.

“Ali niko ne može da zanemari iskonske vrijednosti. I upravo ovaj roman je takav da upućuje na iskonske vrijednosti. Danas je Bog zamijenjen sa politikom, moći i bogatstvom. Ako je to tako, onda se svi mi nalazimo u jednom velikom problemu. Ova knjiga tvrdi da nema života ni bivstvovanja bez tvorca”, poručio je Krivokapić, dodajući da je “Crna Gora zasijala litijama”.

Istakao je da ga interesuje da napreduje hrišćanstvo a da ne bude zanemarena demokratija.

“Meni je u interesu da napreduje hrišćanstvo, a da ne bude zanemarena demokratija. I zato sam donio odluku da, sve što vrijedi u toj knjizi, pripadne samo Fondaciji za demokratiju i hrišćanstvo, da ona pokuša da nađe stručne ljude koji će tu ideju da dovedu do realizacije. Crna Gora mora da doživi promjenu političke kulture i partija, jer ove koje danas imamo – vode nas u pogrešnom smjeru”, rekao je Krivokapić.

Protojerej-stavrofor SPC i paroh podgorički Gojko Perović kazao je kako je Krivokapićeva knjiga bajkovita priča o nečemu što se stvarno desilo.

“Zašto je Krivokapić od Crne Gore u ovom romanu napravio bajku? Zato što ona i izgleda kao neka bajka. Identitet, etos, razlog življenja Crne Gore 19. vijeka, nama se danas poslije 150 godina čine kao nestvarni”, rekao je Perović.

Dodao je da roman ima moralne pouke, duboku psihologiju likova i vrlo jasne aluzije na realnost.

Na promociji knjige Krivokapića govorio je i vladika budimljansko nikšićki Metodije.

U kripti Hrama su, između ostalih, bili i bivši ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić, bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić, čelnik Prave Crne Gore Marko Milačić, bivši poslanik i sadašnji nosilac liste DF-a u Budvi Milo Božović, kao i svestenici Slobodan Zeković i Mijajlo Backović

Press

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …