Krivična prijava protiv direktora, oštetio državu za 6,7 miliona

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv M.K. (67) i „Progres&Co“ d.o.o iz toga grada, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja.

Tokom izviđaja, koji je sprovođen u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću i Upravom za inspekcijske poslove – rudarskom inspekcijiom, utvrđeno je da su M.K., kao odgovorno lice u „Progres&Co“ d.o.o iz Nikšića, i ovo pravno lice, izvršili djelo koje im se stavlja na teret na način što su, kako se sumnja, neovlašćeno proizvodili i prerađivali robu za čiju proizvodnju ili prerađivanje je potrebno odobrenje nadležnog organa, u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Oni su, kako se sumnja, od aprila 2015. do februara 2021. godine izvršili nezakonitu eksploataciju rudno mineralne sirovine, arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20.022 m/3.

Eksploatacijom ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena osumnjičeni su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.707.370 eura, pri čemu je država pretrpjela materijalnu štetu, po osnovu neuplaćene zakonski određene koncesione naknade za eksploataciju ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena.

Pripadnici policije i rudarske inspekcije su 19. februara, postupajući na osnovu operativnih informacija o nelegalnoj eksploataciji kamena, izvršili provjere četiri katastarske parcele, a kojom prilikom su zatekli mehanizaciju koja je vršila eksploataciju i utovar arhitektonsko – građevinskog kamena.

Tokom vršenja provjera utvrđeno je da „Progres&Co“ d.o.o iz Nikšića nema zaključen koncesioni ugovor o pravu na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na tim katastarskim parcelama, kao i da se predmetne parcele u prostornom planu opštine Nikšić ne nalaze kao prostor koji je namijenjen za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina.

Provjerite slična mjesta

Predstavnik Ministarstva javne uprave, Jovan Kljajić, dobitnik prestižne IVLP Impact Award nagrade za 2024. godinu

Sa ponosom objavljujemo da je predstavnik Ministarstva javne uprave, Jovan Kljajić, dobitnik prestižne IVLP Impact …