Udarne vijesti

EU uvela sankcije Bogoljubu Kariću

Savjet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Restriktivene mjere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i jedan državljanin Srbije, a prema podacima iz Službenog lista EU navodi se da je u pitanju Bogoljub Karić.

“Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Bjelorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom kćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom”, navodi se u Službenom glasniku.

“Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primjer saradnje slovenačkog svjeta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“, navodi se u Glasniku.

S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

EU uvodi sankcije političarima, propagandistima, vodećim poslovnim ljudima i članovima porodica već sankcionisanih pojedinaca. Bivša gimnastičarka i članica Državne dume Alina Kabajeva takođe je uvrštena na spisak kao bliska saradnica predsjednika Vladimira Putina.

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …