USPJEH CRNE GORE: U Bečićima počeo Samit malih zemalja SZO

„Zdravlje je najveći kapital društva i pretpostavka i ishod održivog razvoja. Zbog toga Vlada Crne Gore drži zdravlje za jedan od ključnih strateških prioriteta, koji je visoko pozicioniran na političkoj agendi“, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, prilikom otvaranja Osmog samita malih zemalja SZO, koji se daans i sjutra održava u Bečićima.

On je saopštio da je Ministarstvo zdravlja za ovu godinu planiralo izradu Strategije razvoja zdravstva za naredni četvorogodišnji period, čija će okosnica, kako je naglasio, biti obezbjeđivanje jedanke dostupnosti kvalitetnim zdravstvenim uslugama, uz unaprijeđeni nivo zaštite od finansijskog rizika za građane. Stabilno i održivo finansiranje sistema zdravstva, prema riječima ministra, predstavlja imperativ za resor zdravstva i Vladu.

Ministar je posebno naglasio da je cilj resora kojim rukovodi zdravstvena zaštita jednako dostupna za sve, te da se ne smije praviti jaz između bogatih i siromašnih u pristupu zdravstvenim servisima, ljekovima i ostalim uslugama zdravstvenog sistema.

„COVID 19 pandemija naglasila je postojeće izazove, kao što su zavisnost od većih zemalja u oblasti trgovine, pristup ljekovima i vakcinama, te nedostatak zdravstvenih radnika i pritisak na njih. U značajnoj mjeri je ugrožen dalji društveni i ekonomski razvoj kroz izazove u turizmu, ograničenja kretanja, veliki teret na domaće resurse… U krajnjem, pojavile su se nove poteškoće koje se, između ostalog, odnose i na distribuciju dezinformacija, održavanje javno zdravstvenih mjera, veći stepen obolijevanja od hroničnih nezaraznih bolesti, posebno karcinoma i naročito posljedice po mentalno zdravlje. Mi, predstavnici malih zemalja, tu smo da zajedno radimo na osnaživanju svojih zdravstvenih sistema, kako bi mogli dostići održiv odgovor na COVID 19, s naglaskom na razvoj multisektorskog, srednjoročnog odgovora i planu oporavka“, poručio je ministar Šćekić.

Ovaj skup, kako kazao ministar, izvanredna prilika da se raspravlja o prioritetnim temama i oblastima kako bi se osnažili zdravstveni sistemi malih zemalja.

„ Aktivnosti na prevenciji i promociji zdravlja i blagostanja zahtijevaju programe sa vidljivom predanošću i specifičnim naporima u javnom zdravstvu, u čemu Svjetska zdravstvena organizacija podržava države članice. Zajedničkim djelovanjem, posebnu pažnju usmjerićemo na mentalno zdravlje, digitalno zdravlje, zdravije navike, kao i na program imunizacije“, istakao je Šćekić.

On je zahvalio SZO podršci i partnerskom odnosu i istakao da će naša država, kao zemlja članica, u narednom periodu, u saradnji sa ovom organizacijom raditi na realizaciji zacrtanih prioriteta koji su dio dvogodišnjeg Sporazuma o saradnji.

Regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge kazao je da su epidemije bolesti i izmijenjeno geopolitičko okruženje neizbježno izoštrili fokus na solidarnost i održivi razvoj, naglašavajući koliko je od vitalnog značaja ostvarivanje onoga što je zacrtano u Mapi puta – „Prema boljem zdravlju i dobrobiti u malim zemljama Regiona Evrope SZO 2022.–2025.

„Mapa puta doprinosi ponovnom razmatranju zdravlja u svim sektorima politika i pomaže nam da se fokusiramo na područja u kojima je malim zemljama potrebna podrška, područja kao što su upravljanje za dugoročnu pripremljenost i odgovor na vanredne situacije, kao i održivo finansiranje javnog zdravstva – a i jedno i drugo je na našoj agendi danas i sjutra“, istakao je dr Kluge.

On je naglasio da odgovor na pad turizma u malim zemljama, za više od 70% 2020. i 56% u 2021. godini, koji utiče na privredni oporavak, radna mjesta i prihode za građane, zahtijeva saradnju, uz doprinos Svjetske turističke organizacije.

„Samo saradnja na svim nivioima može pružiti zaštitu od globalnih rizika i vanrednih situacija u zdravstvu, omogućiti prilagođavanje na šokove, dati podršku upravljanju i oporavku, kao i pomoći pri rješavanju problema koji nose promjene i neizvjesnosti“, naglasio je regionalni direktor.

Od svog osnivanja prije osam godina, kako je rekao, Inicijativa malih država je dokazala svoju vrijednost kao forum za razmjenu iskustava i inovacija i pronalaženje zajedničkih rješenja za jedinstvene izazove sa kojima se suočavaju.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …