Viele Euro Geldscheine

Rekordna inflacija u Eurozoni

Inflacija u Eurozoni je u maju dostigla najviši nivo od uvođenja eura, prije svega zbog poskupljenja energenata. U Njemačkoj inflacija iznosi 7,9 odsto po domaćem računu ili 8,7 odsto po Eurostatu.

Roba i usluge u evrozoni u maju su koštali prosječno 8,1 odsto više nego prije godinu dana, saopštio je u utorak evropski zavod za statistiku Eurostat. Stopa inflacije je tako četiri puta veća nego što je bio zacrtani cilj Evropske centralne banke (ECB), koja teži inflaciji od dva posto. U martu i aprilu je poskupljenje u eurozoni iznosilo prosječno 7,4 odsto.

Visoka stopa inflacije smanjuje kupovnu moć građana, jer za euro mogu manje da kupe nego ranije. U poređenju sa majom prošle godine energenti su poskupili za 39,2 odsto, a hrana i piće za 7,5 odsto. Cijene neobrađene hrane su porasle za 9,1 odsto, a usluge za 3,5 odsto.

Male razlike u statističkim metodama
Za Njemačku je Savezni zavod za statistiku u Vizbadenu u ponedjeljak objavio prvu procjenu inflacije za maj navodeći da ona iznosi oko 7,9 odsto. Eurostat je rast cijena životnih troškova u Njemačkoj procijenio na 8,7 odsto. Viša procjena Eurostata može se objasniti drugačijom metodom računanja za 19 članica EU koje su uvele euro.

Takva stopa inflacije nije zabilježena od ujedinjenja Njemačke 1990. U pokrajinama na zapadu zemlje slično je bilo samo u zimu 1973/1974 u vrijeme prve naftne krize.

Inflaciju i sada podstiče veliko poskupljenje energenata, kako u Njemačkoj, tako i u drugim članicama evrozone.

Njemačka vlada je usvojila dva paketa mjera vrijedna milijarde eura da rastereti građane.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …