Merkel: Posljedice rata biće dalekosežne, posebno za Ukrajinu

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i “dubinskom prijelomnicom” u povijesti Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoodbranu”, rekla je Merkel u srijedu naveče. Kazala je da podržava napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Evropska unija, Sjedinjene Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi “varvarski rat i agresija Rusije”.

“Posljedice rata biće dalekosežne, posebno za Ukrajinu”
Merkel je govorila pred dvjestotinjak gostiju na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta uticajne Konfederacije njemačkih sindikata. Istaknula je da će posljedice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent. Merkel se osvrnula i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj “beskrajnoj žalosti” nazvala je golemu potporu koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer. “Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo”, naglasila je.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …