Abazović uputio pismo podrške Zelenskom: Stojimo čvrsto uz ukrajinske prijatelje

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović uputio je pismo podrške predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Pismo podrške prenosimo integralno:

„Poštovani gospodine predsjedniče,

U ovom teškom vremenu za Ukrajinu i cijeli evropski prostor, dozvolite da, prije svega, uputim izraze iskrenog saučešća povodom stradanja i gubitka velikog broja života nevinih ukrajinskih građana.

Nemjerljivom hrabrošću i dostojanstvom Vaš narod i Vi lično, svakodnevno zadivljujete cijeli svijet. U ovom brutalnom i ničim izazvanom bezumlju rata, Ukrajina brani od agresije ne samo svoju domovinu nego i cijelu Evropu, kao i demokratske vrijednosti i civilizacijske norme na kojima počiva savremeni svijet.

Vi ste zajedno s ukrajinskim građanima, više nego iko, čuvajući svoju zemlju, čast i dostojanstvo, pokazali da je Evropska unija mnogo više od 27 država članica i da se može i mora braniti van svojih sadašnjih granica. Zbog toga, pored ostalog, crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište.

Crna Gora se, kao država kandidat za članstvo u EU, koja je najdalje odmakla u pregovorima, zalaže za ubrzano pridruživanje u skladu sa zaslugama. Politika proširenja je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije i želimo da tako i ostane. Pored toga, u potpunosti smo usklađeni sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i beskompromisno smo prihvatili sve restriktivne mjere i sankcije Ruskoj Federciji kao znak bezrezervne podrške evropskom zajedništvu u odbrani naših civilizacijskih vrijednosti.

Crna Gora podržava namjere i želje Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i nadamo se da će u tome i uspjeti. Na raspolaganju smo da i u praktičnom smislu podijelimo naše iskustvo u procesu pregovora na način koji je Vama najprihvatljiviji.

U skladu sa pomenutim, vjerujem da bi naš skori telefonski razgovor doprinio utvrđivanju daljih mogućnosti pružanja podrške Vlade Crne Gore, NATO zemlje koja doprinosi sa ostatkom Alijanse globalnoj bezbjednosti i sigurnosti.

Molim Vas da primite izraze mog najvišeg uvažavanja.

Dr Dritan Abazović“

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …