Vučiću minimalac od 450 eura biznis barijera za ulaganje u CG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je kazao najbližim saradnicima, ali i sagovornicima iz Crne Gore da je minimalac od 450 eura biznis barijera za veća ulaganja te države u Crnu Goru, potvrdilo je portalu BiznisCG više nezavisnih izvora.

Vučić je to obrazložio činjenicom da je daleko bolje investirati u jug Srbije sa značajno nižim minimalcem nego kod nas, jer prema mišljenju predsjednika Srbije, “tolike plate dovode bilo koji posao na ivici rentabilnosti”.

Predsjednik Srbije ne krije to mišljenje, pa ga je ponovio i u razgovorima sa zvaničnicima iz Crne Gore.

MINIMALCI

Nakon primjene programa “Evropa sad” minimalac u Crnoj Gori iznosi 450 eura, a prosječna neto aprilska plata je iznosila 707 eura. S druge strane, u Srbiji je prosječna neto zarada 74.664 dinara (oko 638 eura), dok je minimalna zarada 300 eura.

Prije primjene programa “Evropa sad”, u Crnoj Gori je stagnirale zarade desetak godina, pa je u jednom momentu Srbija bila prestigla Crnu Goru po visini prosječnih plata.

INTERESOVANJE

Srbija ne krije da je zainteresovana za velika ulaganja u Crnu Goru, naročito im je interesentan sektor energetike i logistike, prije svega izgradnja HE “Komarnica” ali i kupovina “Luke Bar”.

Srbija vjeruje da će to lakše postići ako se Crna Gora pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan” čemu se protivi značajan dio javnosti.

P.Z.

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …