Vojinović i Rajnke : Nastavak i inteziviranje saradnje u oblasti obrazovanja

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović ugostio je juče u prostorijama Ministarstva ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i njene saradnike, šeficu Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Nikol Galagar i kapetana frigate i atašea za odbranu Metjua Hama.

Ambasadorka Rajnke čestitala je ministru Vojinoviću imenovanje na funkciju ministra prosvjete, ističući važnost saradnje dvije države u oblasti obrazovanja.

Ministar Vojinović se saglasio da su Sjedinjene Američke Države pouzdan partner Crnoj Gori u svim strateškim ciljevima i aktivnostima koje vode društvenom prosperitetu, posebno imajući u vidu velika ulaganja i doprinos koji SAD pružaju našem obrazovnom sistemu.

Ambasadorka Rajnke je istakla da su SAD u proteklih nekoliko godina izdvojile trinaest miliona dolara kroz program humanitarne pomoći Komande američke vojske u Evropi za 50 projekata usmjerenih na unaprjeđenje obrazovnih i zdravstvenih institucija u Crnoj Gori.

Sagovornici su se složili da je potrebno usaglasiti interese i prioritete rada Ministarstva prosvjete i Ambasade SAD, kako bi se ovaj vid saradnje unaprijedio i intenzivirao. U tom kontekstu, ministar Vojinović je predočio da su trenutno najveći izazovi sa kojima se crnogorski obrazovni sistem suočava infrastrukturne prirode, naročito na nivou predškolskog i osnovnog obrazovanja, te naglasio neizmjeran značaj podrške SAD-a na ovom polju.

„Ovi problemi su naročito izraženi na sjeveru Crne Gore, i posebno mi je drago što su Sjedinjene Američke Države identifikovale potrebu obrazovnih institucija u ovom dijelu zemlje i humanitarnu pomoć usmjerile na izgradnju novih i rekonstrukciju starih školskih objekata” , izjavio je ministar Vojinović i poručio da će Ministarstvo imenovati kontakt osobu za buduće projekte, kako bi se ostvarila što produktivnija saradnja sa Ambasadom SAD.

Ministar Vojinović je posebno izrazio zahvalnost na programima SAD-a koji promovišu građansko obrazovanje, liderstvo, preduzentništvo, programe razmjene i učenja engleskog jezika, navodeći da su pomenuta znanja i vještine našim učenicima prijeko potrebni, te da mogu doprinijeti značajnom progresu crnogorskog društva.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …