ŠĆEKIĆ: Nećemo dozvoliti da zdravstveni sistem bude ugrožen

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić zabrnut je kaže zbog sve češćih ocjena da, zbog ukidanja doprinosa, zdravstveni sistem može biti doveden u pitanje. On se međutim nada da će aktuelna Vlada učiniti sve kako kvalitet sistema ne bi bio ugrožen. Za TVCG kaže da je sada sve pod kontrolom, ali da se u dogovoru sa Ministarstvom finansija mora naći dugoročno rješenje kako obezbijediti novac.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da zdravstveni sistem funkcioniše, ali da ukidanje doprinosa za zdravstvo jeste razlog za zabrinutost.

“Ja prije svega ne mogu da prihvatim da je neko toliko neodgovorno pokušao da gurne javno zdravstvo u privatnom smjeru. Tako da je sa tim značajno uskraćen Fond i zdravstveni sistem za 200 miliona eura. Ako govorimo da smo imali problem i da nijesmo mogli da servisiramo ni one dugove koji su bili u prethodnom periodu 50 miliona, kako ćemo onda i odakle ćemo obezbijediti još dodatnih 200 miliona”, kazao je Šćekić za TVCG.

Uz to, pitanje je i kako do 400 miliona neophodnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Ja sam siguran da nećemo dozvoliti da zdravstveni sistem bude ugrožen, ali je veliko pitanje odakle će sa ta sredstva nadomještavati i da li će biti uskraćeni neki drugi segmenti društva”, navodi Šćekić.

Sead Čirgić, bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje kaže da je potrebno kroz rebalans budžeta upotredo raditi i sanaciju mjera, koje će značiti sanaciju u zdravstvenom sistemu.

“Bez te sanacije vi nijeste uradili ništa”, navodi Čirgić.

Milena Popović-Smarardžić iz Sindikata doktora medicine kaže da je potrebno utvrditi gdje su ključni problemi zdravstvenog sistema i gdje su neracionalne potrošnje novca.

To su samo neke od sugestija za Ministarstvo finansija, koje će se, kako je i najavio ministar Aleksandar Damjanović što prije morati da pozabavi stanjem u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …