plantaze

PLANTAŽE: Gubitak od čak 20 miliona eura, uvećana imovina firme

Plantaže su juče predale Upravi prihoda i carina bilanse za prošlu godinu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kasnili su zbog unosa i knjiženja reprocjene stalne imovine, što je posljednji put rađeno prije 30 godina. Reprocjenu je radila revizorska kuća Ernst&Young, a vrijednost stalne imovine bitno je promijenjena.

Stalna imovine firme je 410 miliona eura i pet i po puta je veća nego 2020, što je dijelom i posljedica uknjižavanja devet miliona kvadrata zemlje, koja nije evidentirana u poslovnim knjigama – navode iz Plantaža.

Ukupna vrijednost aktive je 465 miliona eura, što je za 331 milion eura više nego 2020, dok je vrijednost kapitala četiri puta veća i iznosi 386 miliona. Bilans novčanih tokova iz poslovnih aktivnosti bio je pozitivan za milion eura u odnosu na 2020. godinu kada je bio u minusu za 1,3 miliona. Dobavljačima je plaćeno gotovo milion eura više, zalihe i rinfuz vina su sveli na, kako navode, realno stanje.

  • Vrijednost zaliha je iskazana na negativan iznos od 4,15 miliona eura, prvi put u posljednjih nekoliko godina, što je umanjilo poslovni prihod i povećalo gubitak. Prihodi od prodaje iznose 23 miliona eura, što je pet miliona bolji rezultat – kažu iz Plantaža i navode troškove od 8,7 miliona za nabavnu vrijednost prodate robe i materijal, 3,3 miliona odnosi za amortizaciju i rezervisanje, 10,5 miliona za bruto zarade, što je 1,3 miliona eura manje nego 2020.
  • Čišćenje bilansa zahtijevalo je radikalne poteze, te je uprava kompanije u 2021. godini priznala i terećenja prethodnih perioda, pa je iskazan gubitak od 20 miliona eura. Tačnije 13 miliona eura negativnih efekata na neto rezultat. Tako se kompanija oslobodila starih terećenja i omogućila da u bilansima za ovu godinu iskaže samo tekući neto rezultat – navode iz Plantaža.

Ocjenjuju da je konsolidacija likvidnosti firme trenutno najteži zadatak, imajući u vidu da su samo u decembru prošle godine OMP Inžinjering, Opština Tuzi i drugi povjerioci prinudno naplatili 1,2 miliona eura. Poslovanje, kako navode, dodatno otežavaju i konstantne blokade računa od strane zaposlenih na osnovu presuda. Uprkos tome, u prvih pet mjeseci ostvaren je bolji rezultat za 1,5 miliona eura u odnosu na isti period 2021. Najavili su pregovore sa Ministarstvom finansija oko poreskog duga, reprogram kreditnih obaveza i prodaju zemljišta koje ne koriste.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …