Ministarstvo prosvjete: I ove godine besplatni udžbenici za osnovce

Ministarstvo prosvjete Crne Gore saopštilo je da je i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

Štampanje besplatnih udžbenika je u toku i do kraja jula će biti završeno, dok će prva isporuka u škole stići početkom avgusta”, saopšteno je iz tog resora.

Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika.

Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

“Kapitalnim budžetom za 2022. godinu za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 477 hiljada eura. S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sljedeće školske godine pohađati od II do IX razreda, dostavljaju se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će se vršiti čim ih škole kompletiraju u MEIS-u( Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore).

Prema podacima iz MEIS-a, podjela udžbenika za učenike prijavljene do 5.jula biće realizovana:
-za I, II i III razred od 8. avgusta 2022. god;
-za IV, V i VI razred od 15. avgusta;
-za VII, VIII i IX razred od 22. avgusta ove godine.

“Za isporuku kompleta udžbenika prema naknadnoj porudžbenici za djecu koja su se naknadno upisala u I razred ili su došla iz inostranstva i upisala razred u Crnoj Gori, škole se ne obraćaju ZUNS-u već Ministarstvu prosvjete, te će za njih udžbenici stići krajem avgusta ili početkom septembra. Dopunska isporuka udžbenika drugog stranog jezika prema podacima MEIS-a će biti realizovana u oktobru 2022, kada škole unesu konačne podatke o drugom stranom jeziku”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …