Udarne vijesti

Kriza podigla cijene vožnje turističkim brodićima, od 1. jula očekuju više posla

Iako u Herceg Novom trenutno boravi nešto više od 7.500 mahom inostranih gostiju, interesovanje za izlete brodićima po Boki je slabo. U Gradskoj luci Škver ima desetak privrednika registrovanih za tu djelatnost, ali posla nema, a zbog enormnog rasta cijena goriva, prinuđeni su da povećaju cijene izleta. Smatraju da se ovaj problem mora rješavati sistemski, prevashodno kroz pomoć države koja bi morala omogućiti niže cijene goriva, tim prije što i dalje prolaze kroz velike gubitke, koje je načela dvogodišnja kovid pandemija. Dušan Sučević, vlasnik flotile “Pajo”, naglašava da prethodne godine uopšte nije bilo predsezone. Zbog domaćih gostiju koji su činili 90 odsto ukupnog broja turista, niskoplatežnih, cijene su bile snižene 20 odsto, a sezona je trajala svega 55 dana.

-Ove godine se ipak nešto dešava. Ima gostiju po hotelima, ali je pitanje koliko ih je raspoloženo za odlazak na izlet. Prije neki dan smo imali svega dvoje ljudi za izlet na Žanjice, a juče nije bilo nikoga. Englezi borave u Njivicama, Francuzi u gradu, ima Njemaca u Bijeloj. To je to zasad, ali je u svakom slučaju predsezona nešto bolja nego prošle godine. Još nema gostiju iz regiona. Gosti iz regiona dolaze da bi se kupali u moru, a inostrani turisti da bi vidjeli kulturno- istorijske znamenitosti Boke i Herceg Novog. Do 1. jula ne očekujem neki veći “bum” kad je riječ o turistima iz regiona, a prava sezona počinje kad oni stignu. Strani gosti ne znaju za Lušticu, Plavu špilju, već samo za veliki izlet po Boki. Flota je vezana, a plovimo jednom u četiri dana, objašnjava Sučević.

Ističe da je teško formirati cijenu koja bi bila realna i kojom bi brodari bili zadovoljni.

-Premda je sve poskupjelo 80 odsto u odnosu na prošlu godinu, cijenu karte mogu podići samo 15 odsto, tako da je veliki promet, a mala zarada. Teško je opstati jer flotu treba održavati i sedam- osam mjeseci kada ne plovi. Podigli smo cijenu sa 25 na 30 eura za veliki izlet, ali dok se sve dažbine plate državi, zatim pristanište, na tu cijenu je teško zaraditi srazmjerno trudu koji je uložen, kazao je Sučević.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …