Kokain u Voliju: Drobnjak se interesovao da li pretresu banana prisustvuje policija

Marino Marić označen je kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je početkom godine iz Ekvadora u Crnu Goru brodom „Spirit of Chennai“ prošvercovala 500 kilograma kokaina skrivenih u pošiljci banana koje je poručila kompanija ,,Rastoder“ iz Slovenije za tržište Evrope, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vrhovnog suda.

Kokain je zaplijenjen 12. januara u magacinu „Volija“ nakon što su ga pronašli zapošljeni ove kompanije koji su slučaj prijavili menadžmentu, a onda i policiji.

Jedini pripadnik ove kriminalne organizacije kojem su stavljene lisice na ruke je špediter iz Bara Đoko Drobnjak.

Njega SDT sumnjiči da je po direktnim naredbama organizatora kriminalne organizacije vršio manipulaciju kontejnera sa banama u kojima je bio skriven kokain.

Sumnje SDT-a da je Drobnjak dio ove organizacije ojačanje su imejl korespodencijom između Drobnjaka i kompanije „R..“ d. o. o. kao i mjera tajnog nadzora iz koje proizilazi da je Drobnjak 12. januara pozvao zaposlenog u Voliju kako bi ga obavjestio da su kontejneri skenirani u Luci Bar, a potom se interesovao da li i policija prisustvuje pregledu robe.

Prema sumnjama SDT-a, Drobnjak je ,,dostavljao brojeve kontejnera kupcima južnog voća, a sve u cilju izuzimanja kokaina ispod carinskog nadzora i dalje prodaje na tržištu Crne Gore i drugih evropskih zemalja“.

Iz SDT-a tvrde da je Drobnjak od za sada neidentifikovane osoba obaviješten da je u luci u Ekvadoru, na određenom brodu i kontejneru sakriveno 500 kilograma u teretu sa bananama.

Njemu je tom prilikom saopšteno i da je u unutrašnjosti kontejnera ostavljena falsifikovana brodska plomba, dok je nakon toga sa originalnom plombom istog serijskog broja, taj kontejner zapečaćen.

Kontejner je stigao do sabirne luke u italijanskoj Luci Đoja Tauro, odakle je brodom „Spirit of Chennai“, koji plovi pod zastavom Portugalije sa još 69 kontejnera banana, 2. januara uplovio u Luku Bar.

Carinski službenik otkrio je da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar o čemu je obavijestio policiju. Sumnjajući da se u kontejneru pored banana nalazi kokain Uprava carina je u dogovoru sa policijom odlučila da prati tovar do krajnjeg odredišta.

Nakon što je teret 11. januara stigao u magacin „Volija“, jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, radnici koji su primijetili sumnjive pakete obavijestili su upravu kompanije koja je pozvala policiju.

Brod „Spirit of Chennai“ koji je dovezao sporni kontejner sa kokainom u Luku Bar, kako se navodi u dokumentu Vrhovnog suda, nastavio je putovanje sa ostatkom tereta u Luku Koper gdje su tamošnje carinske i policijske službe u brodskom kontejneru pronašle takođe 500 kilograma kokaina sa identičnim oznakama. U skladištu kompanije „R.“, u Ljubljani, pronađeno je još oko 300 kilograma kokaina, koji je prevezen istim brodom.

SDT sumnjiči Drobnjaka da je, po upustu Marina Marića, kontejner u kojem se nalazio kokain, izdvojio na posebno mjesto u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, te o njegovoj poziciji obavijestio druge pripadnike kriminalne organizacije – državljane Crne Gore.

Zadatak ostalih pripadnika ove kriminalne organizacije bio je da

u Luci Bar iz kontejnera izvuku kokain i kontejner ponovo zapečate falsifikovanom plombom sa istim serijskim brojem, kao što je i originalna, koji broj je naveden u teretnici, a u namjeri prikrivanja izvršenog krivičnog djela.

Međutim, “usled djelovanja državnih organa Crne Gore drogu nijesu izuzeli iz kontejnera u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar”.

Uslijedio je novi plan, pa je Drobnjak po upustvu Marića, kompaniji Voli dostavio spisak kontejnera sa bananama, među kojima se nalazio i kontejner sa drogom kako bi ga preko carinske linije unio u carinsko područje Crne Gore, gdje je prema novom planu droga trebala da bude izvučena iz kontejnera.

Po upustvu Drobnjaka sporni kontejner je utovaren na teretno vozilo koje je nakon izlaska iz Slobodne carinske zone Luke Bar i sprovedene carinske procedure dopremljeno u skladište Volija, gdje je pronađen i zaplijenjen 581 paketić kokaina, smješten u 20 paketa.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …