Crna Gora uskoro dobija kriptovalutu – perper

Crna Gora će uskoro dobiti svoju prvu kriptovalutu Perper, najavljeno je na Montenegro Blockchain Forumu 2022 koji je održan 26. i 27. maja u Podgorici.

Forum je organizirala Asocijacija za demokratski prosperitet Zid, kao dio završnih aktivnosti IPA projekta Primjena tehnologije blockchain u pružanju usluga u turističkoj industriji, koji se realizira uz podršku Evropske unije i Ministarstva znanosti i tehnološkog razvoja. Projekt Primjena tehnologije blockchain u pružanju usluga u turističkoj industriji, vrijedan je 94.053 eura.

Prema riječima Sande Rakočević, izvršne direktorice Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, projekt se realizira od 2018. godine te je ovo njegova završna faza.

“Kao jedan od glavnih rezultata stvorena je digitalna valuta stablecoin Perper i aplikacija koja je dostupna na Google Playu. Rezultati projekta su vezani i uz dva značajna znanstvena rada od kojih je jedan usmjeren prema makroekonomskoj održivosti stablecoina u Crnoj Gori”, objasnila je Rakočević.

Usklađivanje s EU
Ivan Joličić iz kompanije Perper.net najavio je pokretanje prve crnogorske kriptovalute Perper.

“Perper je namijenjen za svakodnevno korištenje i omogućit će građanima Crne Gore plaćanje preko jednostavne aplikacije skeniranjem koda. Perper će biti sigurno platežno sredstvo, pokriven s istovrijednim depozitom u bankama. Time će biti zajamčena apsolutna sigurnost, uz neograničene mogućnosti korištenja”, istaknuo je Joličić.

Prema njegovim riječima, za korištenje te kriptovalute čeka se na zakonsku regulaciju. Iz Direktorata za blockchain i kriptovalute Ministarstva financija Crne Gore Pobjedi je rečeno da je pokrenuta priprema zakona kojim će se regulirati to područje, te da je cilj zakona, između ostalog, da se državi osigura instrument za pregled i kontrolu tržišta i uspostavu pravila za njegovo funkcioniranje, s ciljem eliminiranja aktera s crnog tržišta.

“Nacrt zakona sada analiziraju stručnjaci iz tog područja, a nakon toga slijedi potrebna zakonska procedura do utvrđivanja njegovog prijedloga. U fazi utvrđivanja prijedloga, zakon će biti dostavljen našim europskim partnerima na razmatranje, kako ne bi bio suprotan postojećoj regulativi Europske unije”, objašnjavaju iz Direktorata za blockchain i kriptovalute Ministarstva financija.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG), podsjećaju da još ne postoji nacionalni zakonski okvir koji uređuje pitanje digitalne imovine, te ukazuju da ta činjenica stvara rizike u području zaštite potrošača, a zlouporaba može dovesti do tržišne manipulacije i financijskog kriminala.

“Zasad zakonski nema prepreka da bilo koji pojedinac kupuje ili prodaje kriptovalute, ali također znači i da je rizik koji time preuzima na sebe razmjerno visok. Regulacija i nadzor jedini su način na koji se može osigurati potrebno povjerenje odnosno zaštita krajnjih korisnika, jačanje financijske stabilnosti i stvaranje adekvatnih uvjeta za razvoj novih digitalnih bankarskih servisa i platnih instrumenata”, navode iz CBCG-a.

S gledišta CBCG-a, kao institucije koja je, kako kažu, jedan od nositelja tog procesa, bitna su tri aspekta regulative digitalne imovine: očuvanje financijske stabilnosti, zaštita korisnika i poštivanje standarda u području sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …