Vojinović-Onan: Turska inicirala saradnju u oblasti prosvjete

Danas je u Ministarstvu prosvjete, ministar Miomir Vojinović primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Turske NJ.E. gospođu Songül Ozan i koordinatora turske agencije TIKA u Crnoj Gori, gospodina Abdurrahman S. Topraka. Glavna tema razgovora bila je nastavak projektnih aktivnosti agencije TIKA na polju obrazovanja u Crnoj Gori, kao i inteziviranje saradnje sa Republikom Turskom u narednom periodu, naročito u oblasti visokog obrazovanja.

Ministar Vojinović je poželio srdačnu dobrodošlicu uvaženim gostima i naglasio postignuća Republike Turske u demokratskim procesima kao primjer dobre prakse, koju treba da slijedi i Crna Gora. Ministar se posebno zahvalio na svim programskim aktivnostima agencije Tika, koje su usmjerene na pomoć u različitim društvenim sferama, posebno u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost i punu podršku za svaki vid buduće saradnje.

Prema riječima ambasadorke Ozan, pored tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije zemlje, preduslov za dobru saradnju je i zajedničko članstvo Turske i Crne Gore u NATO savezu, što predstavlja garant mira i stabilnosti na ovim prostorima. Ona je posebno naglasila bogatstvo Crne Gore sa aspekta multikulturalnosti, onosno različitih naroda koji žive na ovom prostoru, što je rezultiralo izborom multikulturalne Vlade u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ozan je poseban akcenat stavila na stipendije Republike Turske, koje studentima u Crnoj Gori nude mogućnost besplatnog školovanja u Turskoj, kao i priliku da po povratku u svoju zemlju, sa kvalitetno stečenim znanjem, daju puni doprinos crnogorskom društvu. Ambasadorka se osvrnula na akivno učešće turskih obrazovnih institucija u zemljama regiona, te inicirala potencijalnu saradnju u ovoj oblasti i sa Crnom Gorom.

Koordinator agencije TIKA, gospodin Abdurrahman S. Toprak podjestio je na preko 400 realizovanih projektata u Crnoj Gori, od kojih je oko 100 implementiranih u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost Agencije da u skladu sa potrebama i zahtjevima crnogorskog obrazovnog sistema, nastavi sa pružanjem ovakvih vidova pomoći.

Ministar Vojinović se još jednom zahvalio na podršci i mogućnostima koje Republika Turska pruža, naročito u pogledu sticanja relevantnih znanja našim studentima, koja mogu da primijene u svojoj državi.

„Hvala Vam što ste shvatili poentu formiranja 43. Vlade Crne Gore, koja predstavlja Vladu pomirenja. Iskustvo nam govori da bilo koji radikalizam ne vodi dobrom putu, a da su vladavina prava, demokratski procesi i evropske vrijednosti ono čemu treba da težimo i u tom pravcu nam je neizmjerno važna podrška Republike Turske”, zaključio je ministar Vojinović.

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …