Udarne vijesti

Vojinović-Onan: Turska inicirala saradnju u oblasti prosvjete

Danas je u Ministarstvu prosvjete, ministar Miomir Vojinović primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Turske NJ.E. gospođu Songül Ozan i koordinatora turske agencije TIKA u Crnoj Gori, gospodina Abdurrahman S. Topraka. Glavna tema razgovora bila je nastavak projektnih aktivnosti agencije TIKA na polju obrazovanja u Crnoj Gori, kao i inteziviranje saradnje sa Republikom Turskom u narednom periodu, naročito u oblasti visokog obrazovanja.

Ministar Vojinović je poželio srdačnu dobrodošlicu uvaženim gostima i naglasio postignuća Republike Turske u demokratskim procesima kao primjer dobre prakse, koju treba da slijedi i Crna Gora. Ministar se posebno zahvalio na svim programskim aktivnostima agencije Tika, koje su usmjerene na pomoć u različitim društvenim sferama, posebno u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost i punu podršku za svaki vid buduće saradnje.

Prema riječima ambasadorke Ozan, pored tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije zemlje, preduslov za dobru saradnju je i zajedničko članstvo Turske i Crne Gore u NATO savezu, što predstavlja garant mira i stabilnosti na ovim prostorima. Ona je posebno naglasila bogatstvo Crne Gore sa aspekta multikulturalnosti, onosno različitih naroda koji žive na ovom prostoru, što je rezultiralo izborom multikulturalne Vlade u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ozan je poseban akcenat stavila na stipendije Republike Turske, koje studentima u Crnoj Gori nude mogućnost besplatnog školovanja u Turskoj, kao i priliku da po povratku u svoju zemlju, sa kvalitetno stečenim znanjem, daju puni doprinos crnogorskom društvu. Ambasadorka se osvrnula na akivno učešće turskih obrazovnih institucija u zemljama regiona, te inicirala potencijalnu saradnju u ovoj oblasti i sa Crnom Gorom.

Koordinator agencije TIKA, gospodin Abdurrahman S. Toprak podjestio je na preko 400 realizovanih projektata u Crnoj Gori, od kojih je oko 100 implementiranih u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost Agencije da u skladu sa potrebama i zahtjevima crnogorskog obrazovnog sistema, nastavi sa pružanjem ovakvih vidova pomoći.

Ministar Vojinović se još jednom zahvalio na podršci i mogućnostima koje Republika Turska pruža, naročito u pogledu sticanja relevantnih znanja našim studentima, koja mogu da primijene u svojoj državi.

„Hvala Vam što ste shvatili poentu formiranja 43. Vlade Crne Gore, koja predstavlja Vladu pomirenja. Iskustvo nam govori da bilo koji radikalizam ne vodi dobrom putu, a da su vladavina prava, demokratski procesi i evropske vrijednosti ono čemu treba da težimo i u tom pravcu nam je neizmjerno važna podrška Republike Turske”, zaključio je ministar Vojinović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …