Verbalni okršaj Rusije i Velike Britanije: Balkan u centru interesa svjetskih sila

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je šefici britanske diplomatije na tvrdnje da je na području Balkana prisutan maligni ruski utjecaj te je naglasila kako su zapadne države doprinijele negativnim pojavama na Balkanu.

Ona se između ostalog osvrnula na posjetu Truss Bosni i Hercegovini kao i na razgovore koji se tiču ulaska države u NATO.
“Stručnjaci šapuću, tokom britansko-bosanskih pregovora govorilo se i o temi ulaska zemlje u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i neprincipijelnom utjecaju NATO-a na Balkanu, ali ipak podsjećam. NATO je 1999. godine bombardovao SR Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranij”, rekla je Zaharova.

Nakon toga, Zaharova se vratila duboko u prošlost te se osvrnula i na period od dolaska Slavena na Balkan.

“Sve vrijeme boravka Slavena na Balkanu, London je doprinosio njihovom podređenom položaju, na svaki mogući način pa i potkopavanjem potencijala narodnooslobodilačkog pokreta. Nije Britanija, već Rusija, pomogla ostvarivanju nezavisnosti Grčke u 19. stoljeću. Kada je to bilo od koristi za London, Engleska je ušla u direktni sukob s Rusijom i njenim slavenskim saveznicima na Balkanu kao što je to bio slučaj tokom Krimskog rata i tzv. istočne krize 1870-ih godina”, poručila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Pojasnila je kako je Balkan dugo smatran buretom baruta Evrope.

Velika Britanija je odbila da podrži tzv. Berlinski memorandum Rusije i Evrope iz 1876. u vezi s ustankom balkanskih naroda, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, čime je umanjila njegov značaj i težinu u međunarodnim odnosima. Balkan je dugo vremena smatran buretom baruta, a zaoštravanje situacije na jugoistoku Evrope podržavala je Britanija, jer je to prvenstveno štetilo interesima austrijsko-njemačke koalicije i Rusije u regiji, što je rezultiralo Prvim svjetskim ratom”, mišljenja je Zaharova.

Nakon toga, osvrnula se na period Drugog svjetskog rata.

“Još u 20. stoljeću, u periodu Drugog svjetskog rata, jugoslavenska vlada je molila Britance da pomognu Slavenima pred Trećim rajhom, ali su oni ignorisali poziv. Štaviše, oni su to zločinački iskoristili, vjerujući da će Berlin, povlačenjem snaga Wehrmachta u Jugoslaviju, olakšati Britaniji da vodi rat u Evropi”, rekla je ona.

Na kraju svog izlaganja, Zaharova se osvrnula i na period socijalističke Jugoslavije i devedesetih godina.

“Velika Britanija je u drugoj polovini 20. stoljeća uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda s politikom Moskve. Također, tokom devedesetih, dio zapadne koalicije je patronizirao trgovinu organima koju su predvodili kosovski militanti kao i krijumčarenje svega u regiji, uključujući i oružje”, zaključila je Zaharova.

Klix

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …