Građani: Hitno početi gradnju tunela Rožaje – Peć

Na međuprostoru između teritorije opština Rožaje i Peć, na Kuli, juče je održan zbor građana ove dvije opštine u cilju realizacije projekta izgradnje tunela koji bi spojio dva grada i značajno skratio putovanje. Skupu je prisustvovalo tridesetak građana Rožaja i Peći koji su uputili poruku vlastima Crne Gore i Kosova da što prije krenu u realizaciju ovog, kako su kazali, kapitalnog projekta. Okupljeni su istakli da je nevrijeme koje je vladalo juče na Kuli uticalo na to da se zboru odazve veći broj pobornika pomenute inicijative. Organizator skupa Ćerim Ljaić istakao je da ova inicijativa traje još od 90-tih godina.

– Ovaj projekat ima ogroman interes za Rožaje i Peć. Pozivamo dvije vlade da što prije krenu u realizaciju projekta izgradnje tunela. Mi iz dijaspore spremni smo da dovedemo investitora kako bi ovaj posao bio što prije realizovan. Smatramo da bi tunel imao višestruki značaj za Rožaje, od promjene klime do snažnijeg ekonomskog razvoja i turizma – rekao je Ljaić.

Potpredsjednik Opštine Rožaje Ismet Kalač ukazao je značaj budućeg tunela i irazio nadu da će projekat biti brzo realizovan. On je u ime lokalne uprave podržao inicijativu građana. Smatra da bi to uticalo na jačanje ekonomskih, društvenih i porodičnih veza kao i međuljudskih odnosa. Kalač je ocijenio da bi priča koja se tiče povezivanja stanovništva dvije zemlje “glatko prošla kod EU”.

– Uvjeren sam da će vlasti dvije države brzo iznaći rješenje za realizaciju ovog važnog projekta, rekao je Kalač.

NVO aktivista, Veton Mujaj iz Peći smatra da bi izgradnja tunela bila odličan korak za ulazak u EU dvije zemlje.

Izgradnju tunela od Rožaja do Peći polovinom 2018. godine najavili su nekadašnji premijer Crne Gore Duško Marković i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Dan

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …