Crna Gora se vraća u normalu, NATO vjeruje novoj vladi

Crna Gora je izgubila skoro dvije godine sa nekompetentnom vladom koju su činile anti-NATO i promoskovske srpske nacionalističke stranke. Normalnost je vraćena i NATO više vjeruje novoj administraciji u Podgorici da će djelovati kao saveznik i razviti svoj bezbjednosni sektor kako bi ojačao zapadne demokratije protiv ruske subverzije. Iznad svega, Crna Gora mora da se zaštiti od pokušaja Moskve i Beograda da bude uvučena u još jedan regionalni sukob – kaže za Pobjedu Januš Bugajski, viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan.

Američki analitičar poručuje da se crnogorsko društvo pokazalo mnogo demokratskijim i proevropskijim od onog u Srbiji, objašnjavajući da većina crnogorskih građana nije impresionirana ruskom propagandom i dezinformacijama.

POBJEDA: Rusija je napala nezavisnu i suverenu Ukrajinu, vodeći besmisleni rat u kome stradaju hiljade žrtava. Scene porušenih ukrajinskih gradova koje vidimo u medijima ostavljaju nas bez nade. Ukrajinski zvaničnici tvrde da Putin neće stati u Ukrajini, ali je spreman da ide dalje, koliko će trajati ova invazija?

BUGAJSKI: Kremlj je pokrenuo osvajački rat protiv Ukrajine koji je u velikoj mjeri propao. Ruska vojska se pokazala kao neadekvatna i slabo vođena. Izgubila je bitke za Kijev i Harhiv od mnogo bolje motivisane i organizovanije ukrajinske vojske koja konačno dobija teško naoružanje sa Zapada da se odupre agresoru. Moskva je suzila svoje ambicije da zauzme cijelu oblast Donbasa u istočnoj Ukrajini i bitke će tamo bjesnjeti narednih nekoliko nedjelja. Vojni gubici Rusije su ogromni, u smislu ljudstva i opreme, i uprkos buci Moskve, ona nije u poziciji da napadne bilo koju zemlju NATO-a. Sa mnogo superiornijim vazdušnim snagama NATO bi mogao da uništi rusku vojsku za nekoliko dana, ali neki kreatori politike se plaše da će izazvati nuklearni rat ukoliko Kremlj postane očajan.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …