Vlada će biti ugrožena, ako Abazović ovo uradi…

Premijer Dritan Abazović može otići na sastanak inicijative ,,Otvoreni Balkan“ (OB) kao posmatrač, ali niti može, niti smije, preuzeti bilo kakve obaveze u ime države. To bi značilo destabilizaciju Vlade i ne vjerujem da je premijeru više stalo do OB nego do Vlade na čijem je čelu, poručio je u razgovoru za Pobjedu ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Raško Konjević.

Konjević smatra da je ,,Otvoreni Balkan“ više politički projekat, koji nema za cilj produbljivanje regionalne saradnje već je u funkciji skretanja fokusa sa EU puta i obaveza koje stoje u procesu integracija.

“Premijer Abazović može otići na sastanak inicijative ,,Otvoreni Balkan“ (OB) kao posmatrač, ali niti može, niti smije, preuzeti bilo kakve obaveze u ime države. To bi značilo destabilizaciju Vlade i ne vjerujem da je premijeru više stalo do OB nego do Vlade na čijem je čelu. Uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora biti plod dijaloga, a zatim prijedloga nadležnog Ministarstva vanjskih poslova. A prije svega mora za cilj imati državne interese Crne Gore. Da bi neka inicijativa imala smisla ona mora biti inkluzivna, moraju je podržavati sve zemlje kojima je namijenjena, a ovdje to nije slučaj. Posebno ona nije u interesu Crne Gore jer naš cilj treba da budu EU integracije i ubrzanje reformi kako bismo što prije dobili završna mjerila i okončali pregovore.

Inicijativa nema podršku naših EU partnera, nema podršku pola regiona, a nije jasan njen cilj s obzirom da već postoje mehanizmi regionalne saradnje, posebno u okviru Berlinskog procesa koji ima punu EU podršku”, rekao je Konjević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …