Herojstvo crnogorskih imigranata u Njujorku. Cijela Amerika o njima priča


„Heroji“ – ovako su američki mediji, javnost i članovi Kongresa prije dva mjeseca nazvali Ćazima i Luija Suljovića, vlasnike picerije u Elmhurstu, u njujorškom okrugu Kvins porijeklom iz Crne Gore, nakon što su pritekli u pomoć starijoj Korejki – žrtvi pljačke

Dok su pokušavali da joj pomognu i uhvate osumnjičene, i sami su povrijeđeni – a Ćazim je u bolnici proveo 13 dana.

Dva mjeseca kasnije, kažu da su blizu potpunog oporavka, a u piceriji Lui’s nastavili su da rade cijelog dana.

Ćazim Suljović u bolnici u Kvinsu (Foto: Louie Suljovic)
Ćazim Suljović u bolnici u Kvinsu (Foto: Louie Suljovic)
“Oporavio sam se negdje 85 do 90 odsto, imao sam devet ubodnih rana, pluća su mi probijena na više mjesta. Hvala Bogu i dalje sam ovdje. Hvala ljekarima, bolnici gdje sam došao. Pobrinuli su se za mene, uradili su dobar posao”, priča za Glas Amerike Ćazim Suljović.

„I meni i njemu su pukla pluća. Kada se to dogodi, prvo izgubite izdržljivost. Sve ove godine se naviknete da ste stalno na nogama. Ali kada doživite takvu povredu pluća, sve to što izgubite i morate da krenete ispočetka“, ističe njegov sin Lui.

O mogućoj opasnosti nisu ni razmišljali, kada su krajem marta intervenisali dok su napadači blizu restorana pokušali da opljačkaju 61-godišnju Korejku koja je u napadu takođe povrijeđena. 68-godišnji Ćazim, kojeg mušterije i komšije zovu paps (ćale), ispričao je za Glas Amerike šta se dogodilo tog dana.

„Prvo što sam vidio kad sam izašao iz radnje je kako jedna osoba leži na zemlji, a trojica su bila oko nje. Pitao sam se šta se dešava, vidio da su lopovi i da kradu, zvao sam sina, on je izašao. Oni su počeli da bježe. Zaustavili smo ih…Počeli smo se tući. Kad smo izašli na ulicu, osjetio sam da me nešto grebe…

Oni su bili na lijevoj strani, a mi na desnoj i sin je rekao da ga je neko ubo. Digao je majcu i bilo je krvi. Oni što su vidjeli šta se dogodilo rekli su mi da da sam i ja krvav. Pogledam sam i vidio sam da izlaze i zrak i krv odjednom.. Vidio sam da moramo u bolnicu i tamo smo i pošli”.

Glas Amerike: Ni jednog trenutka niste okljevali da pomognete, kada ste vidjeli da je žena napadnuta?

„Ne. Radi se srcem, a ne glavom. To su sekunde. Kad vidiš nešto tako, moraš da trčiš da pomogneš, može biti majka, sestra, komšija.. Najteže mi je bilo kad su mi sina uboli. Nisam mogao ništa da uradim”.

Napadači su privedeni, a dok su se Suljovići oporavljali, njihova picerija, koja je bila otvorena tokom pandemije, bila je zatvorena pet sedmica. Međutim, na vebsajtu “GoFundMe” pokrenuta je akcija prikupljanja novčanih donacija za oca i sina. Za sada je prikupljeno više od 750 hiljada dolara – 10 puta više od tražene sume.

Suljovićima su pomogle i komšije koje nam kažu da su otac i sin mnogo uradili za zajednicu.

Glas Amerike

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …