Cijena ključne sirovine porasla za 500 posto: Industrija električnih automobila dovedena je u pitanje

Ako su električni automobili budućnost, a vjerovatno jesu, onda bi trebalo osigurati da budu dostupni i onima koji danas kupuju Polo, Clio, Yaris i slična mala gradska vozila. Odnosno, neki od njih morali bi biti cjenovno prihvatljivi. Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na razinu koja više nije prihvatljiva, piše HAK.

Bez litijuma nema baterija u električnim automobilima, kao što bez kakaa nema čokolade ili vina bez grožđa. Velika potražnja za litijumom njegovu je cijenu podignula za 500 posto, kako izvještava Bloomberg, a to bi novim električnim automobilima moglo dodati novih 1000 eura na ionako previsoke cijene. Umjesto smanjenja cijena, one će rasti.

Isto se odnosi i na opskrbu drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su nikal, grafit i kobalt, na koje je utjecao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju.

Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litijuma.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …