VIJEST DANA: Rusija i EU dogovorile izvoz žita iz ukrajinskih luka

Španski časopis El Pais je objavio kako Evropska unija kao jednu od opcija razmatra mogućnost da obavi pomorsku misiju koja bi osigurala transport žitarica iz ukrajinskih luka.

Na samitu Evropske unije u ponedjeljak razgovarati će se o riziku gladi u državama koje su ovisne o uvozu žitarica sa područja Ukrajine.

Prema navodima, EU je spremna da angažuje sve svoje resurse kako bi osigurala nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka. Na stolu se nalazi i mogućnost da se pokrene pomorska misija koja bi osiguravala brodove sa žitom kroz Crno more.

Evropska unija smatra da je neophodno da što prije počne izvoz hiljada tona kukuruza, ali prije svega pšenice koja je trenutno zaglavljena u ukrajinskim skladištima.

U nacrtu zaključka samita koji je bio dostupan El Paisu, stoji da se snažno osuđuje uništavanje i otuđivanje ukrajinske poljoprivredne proizvodnje. Također, zahtjeva se od Rusije da prekine blokadu ukrajinskih luka i dozvoli izvoz hrane, posebno iz Odese.

Zelenski je izjavio kako se u ukrajinskim lukama nalazi blokirano 22 miliona tona žitarica.

O problemu sa žitaricama sa Putinom razgovarali su i njemački kancelar te francuski predsjednik Olaf Scholz i Emmanuel Macron. Nakon telefonskog razgovora, iz Berlina je saopšteno kako je Putin obećao otvaranje pojasa koji bi se koristio za izvoz žita iz crnomorskih luka te je između ostalog pojasnio kako Rusija taj dio neće koristiti za svoje ofanzivne akcije u Ukrajini.

Klix

Provjerite slična mjesta

Otvorena e-mail adresa za provjeravanje uplaćenih doprinosa

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, formiralo …