Uveden stečaj u Meljine kompleks

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević usvojio je zahtjev Opštine Herceg Novi i zbog duga za porez na nepokretnosti od 720 hiljada eura otvorio stečaj u kompaniji Duška Kneževića Meljine kompleks. Za stečajnog upravnika imenovao je Lada Šekularca, prvi sastanak povjerilaca zakazao za 12. jul, a ročište za ispitivanje potraživanja za 20. jul.

Ova kompanija ranije je upravljala bolnicom Meljine u koju je stečaj uveden u septembru 2019. godine zbog duga za struju od 242,3 hiljade eura. Meljine kompleks porez opštini nije plaćao od 2014. do 2020. godine, a ovo je peti postupak koji se vodio oko uvođenja stečaja. Prethodno je tri puta otvoren, pa poništen po zahtjevu direktorice Olivere Elez-Mihajlović zbog 19 hiljada eura duga za platu i doprinose, dok je njen četvrti zahtjev za stečaj odbijen, jer su u međuvremenu druge dvije Kneževićeve kompanije izmirile taj dug.

Iz Meljine kompleksa su ukazivali da je zahtjev opštine bespredmetan, jer je Viši sud u Podgorici krajem marta blokirao imovinu, zbog čega ne postoji mogućnost da se povjerioci namire. Od sudije Vučevića tražili su izuzeće privremenog stečajnog upravnika Miloša Popovića tvrdeći da se ponašao kao zastupnik Opštine, iako je njegova dužnost da zaštiti imovinu dužnika, ali im je taj zahtjev odbijen. Tvrdili su i da je propustio da od suda traži da se prethodnom stečajnom upravniku Saši Zejaku naloži da dostavi dokumentaciju za period poslije 2019. godine, navodeći da njegov izvještaj sadrži samo podatke iz javnih registara. Naveli su da Popović nije utvrdio druga dugovanja, osim ova prema opštini, te da je njihova imovina višestruko vrednija od tog potraživanja. Iz opštine su kazali da su pokušali da naplate dug kroz izvršni postupak, ali da Centralna banka nije mogla da sprovede naloge za blokadu jer je ova kompanija ugasila račune, što ukazuje na trajnu nesposobnost plaćanja.

U izvještaju Popovića stoji da je Meljine kompleks ukinuo dva računa 2018. godine u Atlas i Invest banci, koje su pošle u stečaj, a krajem prošle godine i u CKB-u. U avgustu 2018. godine račun je bio u blokadi dvije godine na 350 hiljada eura, a sve nepokretnosti su pod hipotekama, privremenim mjerama i zabilježbama postupaka, notarskih zapisa i poreskih potraživanja. Prema podacima Uprave prihoda i carina, Meljine kompleks je posljednji IOPPD obrazac podnijela za oktobar 2019, dok od 2018. godine nije predavala završne račune.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ANALITIČAR: Ključni izazov spriječiti rast cijena, Vlada ima strategiju

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je, za Portal RTCG da će kroz najavljene mjere u …