Kredite i stipendije uskladiti sa “Evropa sad”

Socijaldemokrate su juče u skupštinsku proceduru predale Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojima je predviđeno povećanje studentskih kredita i stipendija koji su među najnižim u Evropi. Oni su, kako je saopšteno, svedeni na simboličan nivo posebno nakon “Evropa sad” programa.

Kako su naveli, krediti se trenutno kreću u rasponu od 37 do 54 eura i predloženo je povećanje na način što visina studentkog kredita ne bi bila niža od 15odsto minimalne zarade, što znači da bi najniži iznos bio 90 eura. Stipendije sada iznose 86 eura, a predloženo je njihovo povećanje na način što njihova visina ne bi mogla biti niža od 30 odsto mininalne zarade, što znači da bi iznosili 135 eura.

Socijaldemokrate svoj predlog obrazlažu činjenicom da je došlo do velikog povećanja cijene namirnica i drugih proizvoda, zbog čega je povećana i minimalna zarada u Crnoj Gori kroz “Evropa sad” projekat.

Oni navode i da je samo u studentske domove smješteno preko 2.000 studenata, koji dakle studiraju van mjesta stanovanja, čemu treba dodati i nemali broj studenata koji za te potrebe uzimaju u zakup stambene jedinice, te time imaju i značajne troškove. Dodaju pak i da, pored ove studentske grupacije, koja ima značajne dodatne troškove, valja uzeti u obzir i one studente koji nemaju troškove te vrste, ali u svojim domaćinstvima imaju prohtjeve i obaveze, koje najšečešće ne mogu ispunjavati traženjem zaposlenja budući da obrazovni sistem Crne Gore podrazumijeva konstantno prisustvo predavanjima i periodične provere znanja kroz tzv. kolokvijume.

“Sistemi naknada za studente od velikog su značaja u čitavom svijetu. Primjera radi, godišnji iznos za stipendije u Danskoj, Njemačkoj, Austriji ili Finskoj premašuje 5000 eura, što znači i preko 400 eura mjesečno, a u velikom dijelu ostalih zemalja najčešći iznosi su između 3000 i 5000 eura godišnje, dok iznosi kredita variraju. Čak i kad se uzme u obzir razlika u prosječnoj plati između pomenutih država i Crne Gore, ostaje činjenica da su trenutni iznosi više nego nezadovoljavajući, čak i za crnogorske uslove”, navodi se u saopštenju.

“Prema posljednjem popisu stopa visokoobrazovanih građana iznosila je manje od 20 odsto.

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …