Damjanović – Ozan: Bolje koristiti ekonomske potencijale

Jačanjem ekonomske saradnje između Crne Gore i Turske težiće se korišćenju ogromnih potencijala u energetici, građevinarstvu, poljoprivredi, turizmu i trgovini na obostrano zadovoljstvo, ali i opštu korist zemalja Zapadnog Balkana. O tome je razgovarano prilikom susreta ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i ambasadorke Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.
Prema ocjeni ministra Damjanovića, ukupna spoljnotrgovinska razmjena, kao i drugi ekonomski parametri pokazuju da su dvije zemlje trenutno daleko od ostvarivanja punih ekonomskih potencijala, odnosno od poželjnih 250 miliona eura robne razmjene.
Ukazano je da je pandemija koronavirusa u proteklom periodu otežala produbljivanje odnosa u maksimalnoj mogućoj mjeri. Zajednička namjera je da se ekonomska saradnja pospješi, uzimajući u obzir aktuelne okolnosti globalno složene situacije zbog rata u Ukrajini.
Ministar je naglasio značaj dosadašnje podrške Turske Crnoj Gori, posebno preko kancelarije Turske agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kao i prisustva turskog kapitala, interesovanja turista iz te zemlje i izbora Crne Gore za mjesto stanovanja.
“Sagledavajući prioritete i izazove dalje saradnje – neophodno je, kroz principe konkurentnosti, efikasnosti i racionalnosti, raditi na jačanju finansijskih odnosa i tokova dviju zemalja”, poručio je ministar Damjanović.
Ambasadorka Ozan je kazala da Turska Crnu Goru smatra savezničkom zemljom, iskrenim prijateljem, koji garantuje mir i prosperitet biznis ambijenta Zapadnog Balkana, kao i da je namjera njene države da bude prisutnija na tržištu Crne Gore.
Ambasadorka je poželjela ministru finansija uspjeh u predstojećem zahtjevnom radu, navodeći da je upoznata i sa pređašnjim radom te da njegovu sadašnju poziciju smatra velikim dobitkom za crnogorsku ekonomiju.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …