Udarne vijesti

Zelenski kritikovao Zapad: Prestanite se igrati i okončajte rat, koliko još treba da se EU usaglasi?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da se “prestane igrati” s Rusijom i uvede još strožije sankcije Moskvi kako bi okončao njen besmisleni rat dodajući da će njegova zemlja ostati nezavisna, samo je pitanje po kojoj cijeni.

Kritike Zelenskog na račun Zapada porasle su posljednjih dana dok se Evropska unija polako kreće ka mogućem embargu na rusku naftu i dok hiljade ruskih snaga pokušavaju opkoliti dva ključna istočna grada Sjeveroodonjeck i Lisičansk.

Tri mjeseca nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je odustala od napada na glavni grad Kijev i pokušava konsolidirati kontrolu nad industrijskom istočnom regijom Donbasa, gdje podržava separatističku pobunu od 2014. godine.

Zapadni vojni analitičari vide bitku za Sjevernodonjeck i Lisičansk kao potencijalnu prekretnicu u ratu nakon promjene zamaha prema Rusiji nakon predaje ukrajinskog garnizona u Mariupolju prošle sedmice.

“Ukrajina će uvijek biti nezavisna država i neće biti slomljena. Pitanje je samo koju će cijenu naš narod morati da plati za svoju slobodu i koju cijenu će platiti Rusija za ovaj besmisleni rat protiv nas”, rekao je Zelenski u četvrtak navečer.

“Katastrofalni događaji bi se ipak mogli zaustaviti ako bi svijet tretirao situaciju u Ukrajini kao da je suočen sa istom situacijom, ako se sile ne bi poigravale s Rusijom, već stvarno pritisnule da okončaju rat”, rekao je.

Zelenski se požalio na nesuglasice unutar EU o dodatnim sankcijama Rusiji i upitao zašto je nekim zemljama dopušteno da blokiraju plan.

EU raspravlja o šestom krugu mjera, uključujući embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potrebna je jednoglasnost, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njena ekonomija pretrpjela previše.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …