Udarne vijesti

Zapažen uspjeh crnogorskih privrednika, više od 60 priznanja za kvalitet


Primjetan je napredak u poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore, kao i u onome što naša zemlja može da ponudi na tom planu. Vjerujemo da će to naići na odobravanje od strane kupaca i da ćemo plasman poboljšati u narednom periodu, poručila je predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.

Crnogorski privrednici postigli su, tradicionalno, zapažen uspjeh na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.
Meso, sirevi, vina, rakije i pčelinji proizvodi iz naše zemlje nagrađeni su priznanjima Sajma na kojem je od 21. maja učestvovalo više od 1.100 izlagača iz 21 države. Naši izlagači su se predstavili na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i za njihovu ponudu je iskazano veliko interesovanje posjetilaca.
Izlagači su bili: Plantaže 13. jul, MI Goranović, Martex, Per Aqua – Diva voda, Meso Promet, Montehum DOO, Bordid, poljoprivredno gazdinstvo Macanović, Niksen Trade Čavor, Veterinum, MM Ribarstvo i Montetehnology.
Crnogorski štand obišli su, među ostalima, predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva, pojedini zvaničnici zemalja učesnica i drugi. Folklorna i recitatorska sekcija Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija” Lovćenca priredile su bogat kulturno umjetnički program na crnogorskom štandu.
Na marginama sajma održan je poslovni forum Crna Gora-Vojvodina.

Naši izlagači su jako zadovoljni učešćem na ovogodišnjem Sajmu, a da imamo dobre i kvalitetne proizvode pokazuje i to što je više od 60 proizvoda dobilo nagrade – kazala je predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.
Dodala je da je primjetan napredak u poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore, kao i u onome što naša zemlja može da ponudi na tom planu.

Vjerujemo da će to naići na odobravanje od strane kupaca i da ćemo taj plasman poboljšati u narednom periodu. Ovo je jedan od načina da prezentujemo ono što imamo, kako bi se još bolje pozicionirali – istakla je Drakić.
Nagrađeni
Kvalitet crnogorskih proizvoda od mesa još jednom je potvrđen na najvećoj regionalnoj poljoprivrednoj smotri, a istakli su se proizvođači sa Cetinja.
Kompanija MARTEX je ponijela pehar novosadskog sajma za vrhunski kvalitet suhomesnatih proizvoda, kao i titulu šampion kvaliteta u grupi proizvoda – pečenica. Njihovi suvi proizvodi su nagrađeni sa više medalja –pečenica i pršut u listu (vakuum) velikom zlatnom, a pršut, panceta (komad i list) i vrat zlatnim medaljama.
MIANJA je za vrhunski kvalitet suvomesnatih proizvoda zavrijedila povelju Sajma, dok je njihov sertifikovani Crnogorski pršut (komad vakuum) šampion kvaliteta u grupi suvomesnati proizvodi, u tipu pršuta. Velike zlatne medalje osvojili su Mianjini sertifikovani Crnogorski pršut (i rezani i u komadu), Crnogorska pečenica rezana vakum, Crnogorski vrat rezani vakum a Crnogorska panceta rezana vakum zavrijedila je zlatnu medalju.
MONTSTATE-ove suva i goveđa pršuta osvojile su zlatne medalje Sajma.
Šampion kvaliteta je KAPITAL DOO-Časlav Vukčević iz Podgorice za juneće meso (stek) angus, u grupi makro i mikro konfekcionirano i usitnjena mesa. Ovaj proizvod je osvojio i veliku zlatnu medalju.
U grupi mlječnih proizvoda šampioni kvaliteta su PORODIČNA FARMA MILJANIĆ, Nikšić, za kozji sir iz mješine, a takođe su zavrijedili i plaketu za vrhunski kvalitet ocijenjenih kozjih i kravljeg sira. Njihovi kozji sir meki i kravlji sir “Banjani”nagrađeni su velikim zlatnim medaljama.
SIRARA VULAŠ DOO, Čevo – Cetinje, osvojila je veliku zlatnu medalju za sir iz ulja, zlatnu za “Čevski sir” i srebro za “Čevski dimljeni sir”.
U grupi pčelinjih proizvoda Borislav Čabarkapa iz Podgorice,ovjenčan je velikom zlatnom medaljom za Propolis kapi, a Gvozden Kankaraš iz Tivta za Primorski med.
Zapažene rezultate imali su crnogorski vinari i proizvođači alkoholnih pića, pa su tako pehari Novosadskog sajma pripali VINARIJI MIRANOVIĆ iz Podgorice, za visok kvalitet ocijenjenih roze i crvenih vina i VINARIJI DABOVIĆ iz Nikšića za visok kvalitet ocijenjenog asortimana voćnih i specijalnih rakija, kao i vina. Njihova Nudolska žilavka osvojila je zlatnu medalju. Isto odličje pripalo je crvenom vinu Boem Vinarije Miranović, dok su vina Sveti Nikola, Hedonista, Plavac i Rosse Princess od istig proizvođača osvojili srebrne medalje.
Vina PODRUMA DELIĆ SPG iz Herceg Novog – Vranac barrique iz 2017. i Grand cuvee Vukodo nagrađena su zlatnim medaljama, kao i Vranac VINARIJE LJUTICA pojedinačno iz 2020. i 2021. godine.
Zlatnim medaljama Sajma ovjenčan je i Vranac – vrhunsko suvo crveno vino, berba 2019 BIOTEHNIČKOG FAKULTETA, zatim Vranac Radusinović VINARIJE RADUSINOVIĆ iz Podgorice i Pečalbar VINARIJE RAKČEVIĆ sa Cetinja.
Vinarija Dabović je ponijela zlatne medalje za šljivovicu i srebrne za komovicu, srčanik, jabukovaču i rakiju od kruške. Crnogorska loza Vinarije Miranović je bila srebrna, kao i lozova rakija VINARIJE RADUSINOVIĆ.
Šljivovica “Arambaša” MORAČKE RIZNICE ponijela je veliku zlatnu medalju, a zlatom je nagrađena i rakija od istog voća pod brendom “Duša” Vujice Vukovića. Jabukovača “Duša” istog proizvođača je dobila srebrnu, a rakija od kruške bronzanu medalju.
Srebrne su rakije od šljive i kleke TRNOVAČA iz Trnovice, Pljevlja, kao i šljivovica Milivoja Radunovića iz Berana.
Slavko Fuštić iz Bijelog Polja ovjenčan je zlatom za viski burbon “White Field” iz 2011, dok je njegov sugrađanin Dejan Zejak dobio priznanje za najbolji naučno-istraživački rad u agrobiznisu.
Poslovni forum: Za veći rast neophodno bolje povezivanje privreda
Forum privrednika Crne Gore i Vojvodine održan je 25. maja u Privrednoj komori ove pokrajine. U crnogorskoj delegaciji su, pored izlagača, učestvovali i predstavnici kompanija Jadroagent, Veletex, Ralexx i Vagar.
U radu su učestvovali predsjednici komora dr Nina Drakić sa saradnicima i Boško Vučurević koji su izrazili zadovoljstvo što su u prilici da učestvuju u susretima privrednika organizovanim nakon dvije godine pandemije.

Veoma je značajno što su na forumu privrednici iz Crne Gore koji će u direktnim razgovorima imati mogućnost da se povežu sa našim privrednicima i na taj način ostvare nove kontakte i poslovne mogućnosti – istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine.
On je kazao da su u 2021. Srbija i Crna Gora ostvarili ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu u iznosu od 900 miliona eura, što predstavlja rast od skoro 20% u odnosu na 2020. godinu.
Predsednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je važnost da se promovišu mala i srednja preduzeća u cijelom regionu.

Poslije kovida i krize koju je on donio neophodno je bolje povezivanje kako bi svi u regionu bilježili stope rasta – kazala je Drakić.
Forumu je prisustvovala i generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji Nevenka Ćirović.
Ostale aktivnosti delegacije Komore
U okviru aktivnosti realizovanih u danima ovogodišnjeg Novosadskog sajma poljoprivrede, rukovodstvo Privredne komore Crne Gore, predvođeno predsjednicom dr Ninom Drakić, posjetilo je danas Privrednu komoru Vojvodine.
Tokom sadržajnog susreta sa predsjednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurovićem, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji privrednika Crne Gore i Vojvodine, kao i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u kontekstu globalnih dešavanja i sve većih izazova za privredu.
Konstatovani su odlični odnosi povezanih kompanija koje prati značajna ekonomska razmjena, te prijateljski odnosi dviju privrednih komora. Pored predsjednice PKCG Nine Drakić, u delegaciji su bili i predsjednik Skupštine Vojo Banović, potpredsjednik Pavle Radovanović i generalni sekretar Privredne komore Mitar Bajčeta.
Predsjednica Drakić ocijenila je da kroz ovu i slične posjete, savremeni trendovi u poljoprivredi, i drugim granama privrede, postaju dostupniji crnogorskim proizvođačima.
U okviru agende boravka u Novom Sadu, crnogorski privrednici su imali brojne dodatne aktivnosti koje je organizovala Privredna komora Crne Gore. Realizovana je posjeta složenoj zemljoradničkoj zadruzi Voćar Slankamen, jednoj od najvećih voćarskih zadruga u regionu.
“Posebno zahvaljujemo domaćinima iz voćarske zadruge Slankamen, Nikoli Kotarcu i Ivanu Tomiću, kao i našoj Privrednoj komori, jer smo danas imali priliku da razmijenimo iskustva i saznamo o uzgoju voća od ljudi koji ovdje, na obalama Dunava, nastavljaju voćarsku tradiciju dugu preko 100 godina”, ocjena je prisutnih crnogorskih privrednika.
Takođe, privrednici su obišli i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.
Riječ je o jednom od vodećih Instituta za proizvodnju sjemena sa preko 1500 sjemenskih sorti i hibrida, koji se izvoze u 33 zemlje svijeta.

Činjenica tako široke i obimne proizvodne baze, te uspješna izvozna orijentacija Instituta, bila je dovoljan povod da crnogorske poljoprivrednike neposredno upoznamo sa ponudom i mogućnostima Instututa NS SEME – ocijenila je predsjednica Drakić.
Privrednici iz Crne Gore imali su priliku da ostvare kontakt sa rukovodstvom ove naučno-tehnološke ustanove predvođenim zamjenikom direktora dr Vukom Radojevićem, koji je informisao da u Institutu radi 100 doktora nauka i preko 300 visokoobrazovanih stručnjaka – što je jedinstvena privilegija za dalju saradnju, ocjena je prisutnih poljoprivrednika.
U Privrednoj komori ističu zadovoljstvo realizovanim posjetama, koje u periodu koji dolazi treba da označe konkretne benefite za naše privrednike i proizvođače.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …