Vlaović: Projekti kreativnih industrija oživjeli kulturni život u mnogim sredinama

Brojni su primjeri dobrih praksi, koje su pokrenute kroz model kreativnih industrija, a čiji su se efekti odrazili na oživljavanje kulturnog života u mnogim sredinama, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da će Crna Gora uskoro imati još kreativnih prostora.

Ona je to saopštila na otvaranju Foruma medija i kreativnih industrija CIM Forum Kotor 2022.

Vlaović je istakla da o konceptu kreativnih industrija, kao svojevrsnoj sistemskoj intervenciji u procesu stvaranja novih kulturnih modela, danas vladaju oprečna mišljenja.

„Ta je oprečnost posebno izražena u sistemima nedefinisane ili djelimično definisane kulturne politike, a, složićemo se, kulturne politike država našeg regiona u većoj ili manjoj mjeri pate od strategijske nezaokruženosti”, smatra Vlaović.

Nova socio-ekonomska realnost nametnula je, kako je primijetila, temeljno preispitivanje sistema finansiranja kulture od strane države, a te su promjene prije svega podrazumijevale jasniju finansijsku održivost kulturnih projekata.

“I same terminološke inovacije, kakve su sintagme “kreativne industrije” ili “kulturni proizvod”, pokazale su da odijum koji je vladao između kulture i tržišta mora biti prevaziđen. Takođe treba istaći da su mnogi projekti kreativnih industrija demantovali ono mišljenje po kojem pravila tržišta utiču na degradaciju kulture kao polja nesputane kreativnosti i slobode. Danas imamo mnogo bolji uvid u te dileme i izazove, zato je ovakav forum dobrodošao, kako kulturnoj javnosti tako i onima koji učestvuju u institucionalnom i vaninstitucionalnom kreiranju kulturne i medijske scene jednog društva”, rekla je Vlaović.

Dodala je da su polje kulture zahvatile i sve promjene koje je donio ubrzani naučno-tehnološki razvoj pa se, kako smatra, može zaključiti da se o kulturi danas više ne može govoriti iz onih elitističkih pozicija u kojima vlada mišljenje da svaka pragmatična intervencija u strategijsko planiranje kulture, istu automatski vulgarizuje.

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …