Udarne vijesti

Abazović: Otkivanje nalogodavaca ubistva Duška Jovanovića ostaje jedan od prioriteta Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, zajedno sa ministrom pravde Markom Kovačom, položio je danas vijenac na mjesto na kojem je prije 18 godina ubijen glavni urednik „Dana“ Duško Jovanović.

On je tom prilikom rekao da je rješenje ovog ubistva i otkrivanje njegovih nalogodavaca jedan od glavnih prioriteta nove Vlade, da će Tužilaštvo u tom smislu imati njenu punu podšku i da nije ponosan na to što se taj dan obilježava na način da taj slučaj još nije riješen.

Ovo je pitanje koje opterećuje Vladu, građane Crne Gore i njegovu porodicu. U prethodnom periodu smo se založili da taj slučaj izvadimo iz sjenke i da taj teret, koji nosi to ubistvo, okrivanjem nalogodavaca zaokružimo. To se do sada, nažalost, nije desilo. Nadam se da će novo Tužilaštvo uraditi ono što prethodnici nisu uradili, a trebali su, a to je da utvrdi sve činjenice. Mi kao Vlada stojimo apsolutno na rasposlaganju, spremni smo da prihvatimo i međunarodnu ekspertizu koja se pominje kao mogućnost od NVO sektora i međunarodnih partnera. Nisam ponosan na ovaj momenat, bio sam tu i prošle godine posjetio list, razgovrao sa suprugom pokojnog Jovanovića, mislili smo da će se uraditi više, i dalje mislim da je trebalo da se uradi više, međutim u Crnoj Gori postoje brojne strukture kojima istina i rješavanje ovakvih slučajeva nije prioritet. Za tako nešto moramo imati širi konsenzus, malo veću podršku i malo manje politikanstva, kazao je predsjednik Vlade.

On je istakao da rješavanje ovog ubistva nije samo stvar istine o gubitku jednog ljudskog života.

To je stvar stvaranja klime u kojoj mediji mogu da djeluju slobodno. Stvaranja društva koje ne želi da nosi teret prošlosti. Obračun sa svim ljudima koji su u prethodnom periodu bili involvirani u organizovani kriminal, a htjeli su da eliminišu ljude, i uspjeli su u tome, koji su željeli otvoreno da pišu o problemima crnogorskog društva. Dakle ovo pitanje je višetruko značajno i u tom kontekstu treba da se tretira, kazao je Abazović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …