SD: Prodajom 10% akcija EPCG bi počela gubiti energetsku nezavisnost

Ako Vlada zaista da saglasnost na prodaju 10% akcija Elektroprivrede Crne Gore tzv. strateškom partneru, kojeg je inače prethodna već nacrtala, biće i formalno saučesnik u početku gubljenja energetske nezavisnosti, koja je predloslov ne samo ekonomske, nego i političke nezavisnosti male države poput Crne Gore, saopštio je generalni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore, Miloš Čelanović.

“Nevjerovatno je da, kako se sada čini, Vlada prihvata odricanje EPCG instituta poništenja sopstvenih akcija, čime na direktan način omogućava upliv uticaja sa strane. I to uticaja onih “važnih regionalnih igrača”, koji su najsrećniji zbog njihove, a naše, manjinske vlade”, naveo je Čelanović.

Generalni sekretar Socijaldemokrata smatra da bi prikrio pravi motiv, menadžment EPCG pravda takvu odluku dobijanjem sredstava za investicije.

“Istih onih sredstva za investicije koje su odbili odbijannem da potpisu ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD)”, dodao je Čelanović.

Prema njegovim riječima naredni dani će pokazati da li Vlada ovo radi svjesno ili nesvjesno.

“Ali je i samom laiku jasno da ako se krene u tom pravcu, to će značiti da se stvaraju pretpostavke za poznatog kupca da dođe do članstva u odboru direktora naše najvrijednije kompanije, a samim tim i do mogućnosti rovarenja po našem energetskom sektoru”, istakao je Čelanović.

On je naveo da EPCG, jednostavno ne može i ne smije tražiti “strateškog” partnera u regionu, jer je, kako je dodao EPCG ubjedljivo najuspješniji privredni subjekat u energetskom sektoru u okruženju.

“Samim tim nema logike tražiti partnera (i to strateškog) u kompanijama sa lošijim poslovnim karakteristikama”, zaključio je Čelanović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …