Udarne vijesti

Mještani se žale na Slavku: Uzurpira imanja, nazoveš joj “dobar dan”, a ona nas prijavi policiji

Desetak domaćina koji tokom ljeta sa stokom borave na Krnovu apelovali su na predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića da im pomognu u rješavanju problema koje imaju sa Romkinjom Slavkom Adžović i njenom porodicom.

Adžović takođe izdiže sa stokom na Krnovo, na parcelu koja je u vlasništvu države. Jedina je Romkinja u Crnoj Gori koja se bavi stočarstvom, ali već godinama je snalaze brojne nevolje. Nepoznati počinioci su joj zapalili štalu, u više navrata i sijeno, ubijali stoku, a nedavno i zapalili objekat i torove na Krnovu. Ona je to prijavljivala policiji, koja je privodila osumnjičene, a potom su i sudovi kažnjavali pojedince, upravo domaćine sa Krnova koji su se juče okupili u znak protesta tvrdeći da su nevini.

-Zadaje nam probleme, ili će ona seliti ili mi koji smo ovdje na svome. Niko joj ne brani da tu boravi, ali neka ne pravi probleme. Mnogi su ovdje kažnjavani po njihovim prijavama, čak je postupak vođen i protiv mog oca koji ima 82 godine. Nazoveš joj “dobar dan”, a ona nas prijavi policiji- istakao je Miroslav Žižić iz šavničkog sela Miloševići koji koristi katun na Krnovu.

Adzovići, tvrde okupljeni mještani, sa stokom uzurpiraju njihova imanja kao i Krnovsko vrelo koje tamošnje porodice koriste vjekovima. Ne pomaže, ističu, ni kad ih upozore, a ako i to urade dobiju prijavu u policiji.

Darko Stanišić je kazao da je za nešto više od dvije godine zbog prijava Adzovića platio oko 3.500 eura kazni. Optuživali su ga za verbalni napad i uvrede, paljenje sijena i slično.

-Već deset godina otkako su tu mi ćutimo, ali više ne možemo. Imao sam brojna suđenja s njima, ali dzaba moji svjedoci, Adzovići su zaštićeni i samo se vjeruje onome što oni kažu. Dešavalo se da samo prođem pored parcele koju koriste, ništa im ne kažem, a oni me prijave policiji- rekao je Stanišić.

Zlatko Lalatović iz Ozrinića na Krnovu izjamljuje i kosi livade. Trenutno se protiv njega po prijavi Adzovića vodi postupak jer je osumnjičen da im je nedavno zapalio katun.

-Više od 20 puta sam zbog njih privođen. Optužili su me i da sam im kosačicom ubio ovcu zbog čega me je sud na Žabljaku kaznio. Izazivaju svađe, prave štete, oni su žrtve, a mi za sve krivci. Molim nadležne da pomognu, da organizuju zajednički sastanak da se ovo jednom riješi, da više ne bude problema, kazao je Lalatović.

Milutin Žižić iz Miloševića osoba je sa invaliditetom i kaže da mu veoma teško pada kada članove njegove porodice svako malo po prijavi Adzovića policija poziva na razgovor.

Sa druge strane, Slavka Adzović kaže da nikoga od komšija nije lažno optužila, niti je neko od njih upozorio da im pravi štetu i da tu nije dobrodošla.

Problema ima konstantno i zbog toga ne može mirno da se bavi stočarstvom od kojeg izdržava porodicu.

-Ko god nas je psovao, nasrtao na nas, prijavili smo policiji jer nam je to jedina zaštita. Ako ja griješim i nekome pravim štetu, zašto mi to u lice ne kažu ili me prijave policiji? Ako nisu krivi zašto ih sudovi kažnjavaju? Nikome ne želim zlo, niti protiv tih ljudi imam nešto, samo zarađujem sebi hljeb. Nisam na njihovom posjedu već na državnom, ali i to hoće da mi zabrane- istakla je ona.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …