Udarne vijesti

Monstatova dijetalna korpa od 732,5 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april 2022. godine iznosila je 732,50 eura, najnoviji su podaci Monstata.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 334,80 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 397,70 eura. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu u odnosu na mart zabilježila je rast od 2,4 odsto – navode oni.

Prema njihovim podacima, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su u aprilu u odnosu na mart zabilježili rast od 3,6 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na mart zabilježili rast od 1,4 odsto.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Predsjedništvo URA podržalo potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da je to …