Udarne vijesti

Drastično poskupili stanovi u Podgorici

Kvadrat stana u novogradnji skuplji je za 20 do 25 odsto u odnosu na početak 2019. godine, pokazuju uporedni podaci Uprave za statistiku Monstat.

U prvom kvartalu 2019. godine (januar, februar, mart) prosječna komercijalna cijena kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore iznosila je 1.129 eura, dok prema istoj metodologiji u prvom kvartalu ove godine cijena kvadrata iznosi 1.346 eura, odnosno povećana je za 19,22 odsto.

U Podgorici je cijena kvadrata stana u novogradnji 2019. iznosila 1.076, dok je sada 1.360 eura, odnosno povećana je za 26,4 odsto.

Formalno najniži rast cijena stanova za ove tri godine bio je na primorju, sa 1.433 na 1.445 eura, što je rast od svega 0,83 odsto. Razlog može biti taj što stranci često zbog raznih zakonskih uslova, ne kupuju direktno najskuplje stanova, već firme u čijem vlasništvu se nalazi stan. Na primjer, graditelj stana, kada završi zgradu, osnuje više firme čiji je jedini osnivački ulog taj stan, a zatim prodaje te firme. Prodajom firme ne ostvaruje se formalni promet nekretnina, pa takve trgovine nisu vidljive Monstatu.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …