Udarne vijesti

Abazović sa direktoricom MMF: Crna Gora može da računa na podršku MMF

„Crna Gora i MMF nastavljaju sa izuzetno dobrom i partnerskom saradnjom”, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića sa izvršnom direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom.

Abazović je naglasio da je Crna Gora odlučna da shodno zaslugama u sprovedenim sveobuhvatnim reformama napreduje na evropskom kursu, gledajući svoju budućnost kao prva naredna punopravna članica EU, uz ocjenu da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dodatan motiv i da Zapadni Balkan napreduje u tom smjeru.

Cilj Vlade koju predvodim je da u kontekstu globalne zdravstvene i geopolitičke krize, pokrene snažan i konkretan investicioni proces u pravcu realne diverzifikacije ekonomije i stvori povoljan ambijent za investicije, istakao je premijer Abazović.

Abazović je naglasio da je intencija Vlade da se unaprijedi poslovni ambijent, naročito sa zdravim privrednim projektima zasnovanim na održivom razvoju i “zelenoj” politici, i da se snažnije razvijaju pojedini sektori, prije svega energetika.

Georgijeva je ukazala na spremnost te međunarodne finansijske organizacije da pruži podršku Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova sa kojima se suočava.

„U neizvjesnom ekonomskom okruženju Crna Gora uvijek može računati na MMF”, istakla je Georgijeva.

Abazović i Georgijeva su razgovarali o Izvještaju Misije za Crnu Goru koji je Odbor direktora MMF-a usvojio, uticaju krize izazvane COVID-19 na crnogorsku ekonomiju i reformama u sektoru ekonomije.

Predsjednik Vlade i izvršna direktorica MMF-a razgovarali su i o kreiranju novog finansijskog sistema za međunarodna plaćanja, čiji je Georgijeva jedan od predvodnika, koji se zasniva na “Central Bank Digital Currencies”, a što bi dalo određenu nezavisnost Crnoj Gori u smislu bržeg i lakšeg međunarodnog plaćanja.

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …