Ugostitelji i hotelijeri: Uvođenje ,,servise charge“ jedini način za povećanje plata radnicima

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović predsezonu ocjenjuje značajno boljom od prethodne.

U Crnoj Gori boravi više gostiju nego prošle godine, a predsezona je i počela u martu, a lani tek u junu. Ipak, nije realno očekivati da ostvarimo rezultate koje smo imali u rekordnoj 2019. godini, s obzirom da još uvijek nemamo goste sa svih tržišta kao prije pandemije. Situaciju dodatno otežava situacija sa ratom u Ukrajni – kaže Jovović koji je mišljenja takođe da je dobra dobra avio povezanost jedan od ključnih faktora uspješne turističke sezone.

Smatra i da treba razvijati turizam usmjeren ka visoko platežnim gostima, zbog naših ograničenih kapaciteta.

Budući da naša infrastruktura i turistički kapaciteti još ne mogu odgovoriti svim očekivanjima zahtjevnih gostiju, potrebno je u kratkom roku naći balans između masovnog i ekskluzivnog turizma. Kao i raditi na podizanju stepena usluge, razvoju infrastrukture i promociji destinacije kako bi se u srednjem i dugom roku dominantno pozicionirali kao visoko kvalitetna destinacija – ocjenjuje Jovović.

Kao probleme navodi nedostatak stručne radne snage u Crnoj Gori, komplikovane i duge procedure angažovanja stranaca, sivu ekonomija i nelojalnu konkurenciju. Gosti se, navodi, žale na infrastrukturu, nepripremljene plaže i buku.

Kao jednu od novina koju smatra da treba da uvedemo je naplata usluge, koja bi se iskazivala na fiskalnom računu.

Uvođenje ,,servise charge“ je način da se povećaju primanja u turizmu i ugostiteljstvu i podstakne zapošljavanje, a ne da bi se nametala obaveza da svi iskazuju i obračunavaju ovu naknadu, već bi imali izbor. Takođe, internim aktima bi se uredio načim raspodjele ove naknade među zaposlenima – smatra Jovović dodajući da je ovo samo jedan od načina da se ublaži sve veći problem nedostatka stručne radne snage. Međutim, dugoročnog rješenja nema dok se sistemski i strateški svi zajedno ne pozabavimo ovim problemom.

Da bi se razvili kao visoko kvalitetna turitička destinacija, moramo imati i visoko kvalitetan kadar, pa je potrebno raditi na motivisanju mladih da se školuju ili prekvalifikuju za turistička zanimanja. Već duže tražimo uvođenje kategorije ,,stalni sezonski radnik“ koji bi kada nema potrebe za sezonskim radnicima primali umanjenu zaradu, ali uz subvenciju države – poručio je Jovović dodajući da se ovaj sistem pokazao kao dobar u Hrvatskoj.

RTCG

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …