Udarne vijesti

Poljaci se posvađali sa Pejovićem, povukli se, 100 rudara bez posla

Poljska kompanija “Bumech S.A.” raskinula je ugovor sa firmom “Uniprom metali”, sa kojom su 2016. potpisali ugovor o saradnji i organizovanju proizvodnje na rudokopima.

Iz kompanije je “Vijestima” saopšteno da će sjutra podnijeti krivičnu prijavu jer su im, kako navode, blokirane mašine, te da je ugovor raskinut 11. maja. Prethodno je, kako su naveli, kompanija “Uniprom metali” 28. marta jednostrano raskinula ugovor sa njima, o korišćenju prostorija na rudokopu Seoca.

Istakli su da su donijeli konačnu odluku da odustaje od kupovine rudnika, što praktično znači da će gotovo stotinu radnika ostati bez posla.

”Kompanija Uniprom metali nije ispoštovala ugovor u dijelu redovnog izmirivanja finansijskih obaveza, a dio ugovora potpisanog sa nama je nepravilno ustupila drugom podizvođaču bez naše saglasnosti (ležište Đurakov do)”, kazao je izvršni direktor kompanije “Bumech Crna Gora” Marćin Bašinski.

Iz firme Veselina Pejovića kazali su “Vijestima” da su uvijek štitili interese države, a da su neizmirene obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi dovoljni razlozi zašto više ne mogu sarađivati sa poljskom kompanijom.

”Matična kompanija ‘Bumech S.A.’ iz Poljske iskazala je interesovanje sredinom prošle godine za kupovinu rudnika crvenog boksita. Potpisan je predugovor i definisane obaveze strana koje su trebale da se ispune do 20. decembra prošle godine, nakon čega bi se potpisao ugovor o kupovini rudnika. Mi smo do tog roka ispunili sve dogovorene obaveze. Posljednjeg dana za potpisivanje ugovora, 20. decembra, ‘Uniprom metali’ dobijaju obavještenje od ‘Bumech S.A.’ da isti odustaju od kupovine rudnika (pretpostavljamo da nisu imali sredstava za kupovinu)”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz kompanije “Uniprom metali”.

Bašinski međutim navodi da su 13. maja htjeli da otpočnu sa premještanjem svoje opreme, mašina i dokumentacije na iznajmljeni plac i kancelarije u Nikšiću, ali da ih je u tome spriječilo obezbjeđenje koje je angažovala kompanija “Uniprom metali”, zbog čega su sudu podnijeli zahtjev da im omoguće korišćenje mašina, a da će sjutra podnijeti i krivičnu prijavu.

Tvrdi da je vrijednost mašina i opreme, koje se nalaze na rudokopu Seosa, blizu tri miliona eura, kao i da su na prostoru Željezare iznajmili halu i kancelariju.

”Nije nam dozvoljeno da izvezemo iz rudnika mašine i opremu, kao ni dokumentaciju naše kompanije. Pozvao sam policiju koja nije preduzela nikakve radnje da bi nam omogućila raspolaganje našim sredstvima. ‘Unipom metali’ je naredio obezbjeđenju zabranu ulaska nezaposlenim licima, kao i neovlašćenog odvoza opreme i imovine iz rudnika, što nam nije ni bila namjera. Odluka se odnosi, takođe, na sve radnike ‘Bumech Crna Gora’, čime se sprečavaju sve radnje vezane za izvoz naših mašina i opreme iz rudnika. Smatramo da ovakvo sprečavanje povlači krivičnu odgovornost i u vezi sa tim kompanija ‘Bumech Crna Gora’ je preduzela korake u cilju ostvarivanja svojih prava. Kompanija ‘Uniprom metali’ nije pokazala volju za mirno rješavanje nastalog spora i predala je, po nama, neopravdan predlog za obezbjeđenje dokaza u nikšićkom sudu, na koji je kompanija ‘Bumech Crna Gora’ odgovorila”, kazao je izvršni direktor.

Iz firme “Uniprom metali” su istakli da je “Bumech Crna Gora” u januaru smanjila proizvodnju u rudniku Biočki stan za više od 60 odsto, a u februaru prekinula proizvodnju, nakon što im je račun blokirala Poreska uprava.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …