Udarne vijesti

FRANCUSKA: Ukrajini će trebati minimum 15 godina da postane članica EU

Francuski ministar za evropska pitanja Clement Beaune izjavio je da težnja Ukrajine da postane članica Evropke unije može biti finalizirana tek za 15 do 20 godina.

“Moramo biti iskreni. Ako kažete da će se Ukrajina pridružiti EU za šest mjeseci, godinu ili dvije, lažete. To će vjerovatno biti za 15 ili 20 godina, potrebno je dugo vremena”, rekao je Beanue u intervjuu za jedan francuski radio.

Beaune se ovim stavom složio sa mišljenjem Emmanuela Macrona koji također nije optimističan po pitanju ukrajinske kandidature u EU.

Podsjetimo, nedavno je Macron poručio kako su potrebne decenije da bi se Ukrajini dodijelio status kandidata za pristup EU, te predložio izgradnju šire političke zajednice demokratskih država koje su susjedi bloka.

Francuski predsjednik smatra kako nije moguće toliko spuštati standarde za dozvole pristupanja državama EU pa je predložio da se naprave paralelne institucije koje će okupiti države sa aspiracijama za članstvo kao i one koje su napustile blok ili unutar kojih postoje političke snage koje zagovaraju izlazak iz bloka.

Neki lideri EU dijele skepticizam Francuske u pogledu brzog prihvatanja kandidature Ukrajine za članstvo, zabrinuti da će trebati vremena da se obnovi ratom uništena ekonomija, smanji korupcija i usvoje dalekosežne ekonomske i pravne reforme.

U četvrtak je njemački kancelar Olaf Scholz rekao da “nema prečica” za pridruživanje i da proces kandidature “nije pitanje nekoliko mjeseci ili godina”.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …