Udarne vijesti

Radulović: Ukoliko budemo samo kritičari desiće se kolotečina u kojoj će oni koji su poharali Crnu Goru ostati sa svojim bogatstvom

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović ocijenio je da je Crna Gora za šesnaest godina nezavisnosti postala protektorat sa zarobljenim institucijama i nabujalim međunacionalnim tenzijama.

Radulović je za “Dan” kazao da su tenzije i netrpeljivost toliki da su građani koji su 2006. godine glasali za zajednicu sa Srbijom postali progonjeni i na marginama društva.

– Za šesnaest godina nije samo stvoreno društvo u kojem su sve institucije zatočene i kontrolisane od vrha partitokratije i glavnog autokrate već smo se našli u veoma lošoj situaciuji da su međunacionalne tenzije jače nego ikada – rekao je Radulković

Kako je kazao, međunacionalni odnosi su postali konfliktni, a oni koji su mislili da je budućnost Crne Gore bolja i kvalitetnija u zajednici sa Srbijom postali su progonjeni.

– Znači, 44, 5 odsto građana Crne Gore koji su se na referendumu izjasnili za zajednicu sa Srbijom ostali su na marginama društva. Nažalost, to su, prije svega Srbi i oni Crnogorci koji bili u bratskim odnosima sa Srbima i protiv režima DPS-a – precizirao je potpredsjednik PzP-a.

Prema njegovim riječima “danas je Crna Gora samostalna država a u stvari je protektorat”. – Ona nema svoju sadržajnost i trebaće mnogo energije i vremena da dođe do pročišćenja Crne Gore, do tranzicione pravde, da se izvrši revizija pljačkaške privatizacije, da se smanje gubici u svim resursima – kaže profesor Radulović.

Naglašava da se “nažalost, obistinila moja prognoza da će Crna Gora postati protektorat u kojem će se najmanje pitati njeni građani i voditi računa o njihovim interesima”,

Podsjeća da je prije referenduma o nezavisnosti 2006. godine bio zagovornik demokratizacije Crne Gore i redefinisanja u zajednici sa Srbijom, ali da se desilo sve suprotno.

– Dobili smo samostalnost u jednom otuđenom, kriminalnom i neoliberalnom kontekstu sa vlašću koja je opljačkala Crnu Goru i devastirala je u velikoj mjeri. Sa vlašću koja ne vodi računa o građanima nego brine o kriminogenim strukturama prepletenim sa njima toliko da kriminal upravlja sudstvom, tužilaštvom i svim ostalima njenim dijelovima – dodao je Radulović.

Potpredsjednik PzP-a kaže da se ispostavilo da je “mali prostor Crne Gore bio podoban za uspostavljanje jake kontrole kriminogenih struktura nad njom”.

– Imajući u vidu da su u pitanju kriminogene strukture i da je Crna Gora i tada kao i sada zarobljena od jedne hibridne trokrake hobotnice srasle sa vladajućim strukturama, kao da je na sceni bio pogubni neoliberalni i globalni konflikt nameće se ocjena da smo sada u goroj ili znatno težoj situaciji nego što smo bili 2006. godine. Prije šesnaest godina imali smo resurse i mogućnosti razvoja, a danas imamo samo limite koji su se pokazali kada se desila pandemija, kada se naziru problemi sa energentima i globalni konflikti – navodi Radulović i konstatuje da se “pokazalo koliko smo nemoćni i uništeni”.

Radulović kaže da sigurno samo da će “u ovakvoj Crnoj Gori, slabašnoj u svakom pogledu, biti veoma teško”.

– Zato se zalažem da mi, političari koji smo van Vlade i faktički smo opozicija, idemo sa radikalnim reformama i učinimo sve da se smanji nacionalistička retorika i da mi budemo mnogo veći Evropljani nego što će biti ova vlast – objasnio je Radulović i dodao da “samo na taj način možemo anulirati kliminalce i prethodni režim koji se integriše u ovu Vladu”.

– Ukoliko budemo samo kritičari desiće se kolotečina u kojoj će oni koji su poharali Crnu Goru ostati sa svojim bogatstvom, a moguće i da se DPS i formalno vrati u izvršnu vlast – upozorava potpredsjednik PzP-a.

On je rekao da “samo kroz jedinstvo sadašnje opozicije i prave reforme možemo računati na neku bolju budućnost” i ukazao da opozicija sada “mora nuditi rješenja, kloniti se nacionalističke retorike i pokušati da utiče na suštinsku demokratizaciju i reformu društva”

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …