Udarne vijesti

Građani CG švercuju ljekove jer su pet puta skuplji nego u regionu

Hirurg i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Vladimir Dobričanin ocijenio je za “Dan” da je većina ljekova u Crnoj Gori četiri do pet puta skuplja u odnosu na region što primorava građane da “švercuju” medikamente i nabavljaju ih u okolnim državama.

Dobričanin ističe da je za ljekove prošle godine plaćeno 139.000.000 eura, a da je taj iznos mogao da bude duplo manji kada bi cijene medikamenata bile niže. Objašnjava da je razlog ovakvog stanja to što je Montefarm godinama smišljeno uništavan, pa ima zanemarljiv udio na farmaceutskom tržištu.

– Poenta je da se nedomaćinski odnosimo prema ovom važnom pitanju. Montefarm je doveden skoro pred stečaj, pitamo se zašto ta ustanova nije unapređivana, opremljena potrebnom opremom za skladištenje i distribuciju ljekova, bez hladnog lanca da čuvanje određenih medikamenata i vakcina. Zato jer je trebalo napraviti prostor za velike veledrogerije koje sada vode glavnu riječ na tržištu, same diktiraju cijenu, biraju proizvođača i enormno zarađuju. Na taj način je Montefarm ugušen. Imamo situaciju da cijene ljekova kod nas divljaju, pa građani moraju da ih švercuju. Odu u Srbiju s koferom i donesu terapije koje su im potrebne. Znači, ljudi više ne švercuju farmerice, naočari i parfeme, nego ljekove, jer je to na cijeni. Primjera radi, kod nas lijek “azitromicin” košta oko 9 eura, a u Londonu 1,25 funti, takođe, litar alkohola kod nas košta šest eura, a realna je cijena dva eura.

Na početku epidemije su ga farmaceuti prodavali i po 27 eura, pa ispada da je skuplji od viskija. Svi znamo da veledrogerije nijesu toliko velike nabavne cijene, ali sami formiraju maloprodjanu cijenu i za to niko ne odgovara. Osim ljekova koje se prodaju i u državnim i privatnim apotekama, zbog monopola koji imaju privatnici, Montefarm ljekove koji se izdaju na recept takođe nabavlja po znatno većim cijenama. Najbolje bi bilo ako ne mogu da dođu jeftinijih ljekova da ih navljaju preko Srbije – ističe Dobričanin.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …