Gejts na Redditu savjetovao mlade: Uhvatite se knjige

Multimilijarder Bill Gates je krajem ove radne sedmice davao savjete mladim ljudima, a suština svih njih jeste da se uhvate knjige.

Savjete je dijelio kao učesnik konverzacije “Pitaj me bilo šta” na internetskoj platformi Reddit. Upitan kako jedna mlada osoba može imati pozitivan utjecaj, odgovorio je da je “idealna stvar mnogo čitati i baviti se onim u čemu se uživa”.
Gates, koji često objavljuje koje su mu knjige omiljene, je napomenuo da je čitanje ključno za otkrivanje novih sfera interesovanja i novih vještina, a kojima se može ostvariti utjecaj.

“Za neke to znači biti veliki naučnik ili inžinjer. Za neke to znači biti veliki govornik ili političar. Za neke to znači biti medicinska sestra ili ljekar. Prilika za učenje je veća nego ikada prije”, konstatovao je suosnivač kompanije Microsoft i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu.

Američka televizijska kuća CNBC prenosi da godišnje pročita 50 knjiga te da prilikom odlaska na godišnji odmor ponese torbu punu knjiga.

“Na odmoru dnevno čitam tri sata dnevno, tako da pročitam mnogo knjiga”, poručio je prošle godine također na Redditu.

Tada je istakao da tokom čitanja pravi zabilješke, ponekad i na marginama knjiga kako bi bolje zapamtio ono što čita. Kako je kazao, to je ključno kako bi nešto naučio. Tvrdi da uvijek u potpunosti pročita svaku knjigu. Prema njegovim riječima, ne sviđa mu se prestati čitati kada dođe do sredine knjige.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …